vestnik

V Hotizi letošnja osrednja regijska slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

STA, Vestnik.si, 15. 8. 2023
Jure Zauneker
Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležujemo 17. avgusta.
Aktualno

V kraju Hotiza v občini Lendava bo v četrtek potekala osrednja regijska slovesnost ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Marjan Šarec. Proslava ob tem dnevu bo v sredo v Ljubljani. Slavnostni govornik bo minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

V Ljubljani bo proslava na predvečer dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom na Prekmurskem trgu. V kulturnem programu bodo sodelovali prekmurski umetniki: KUD Beltinci, glasbena skupina Ethnotrip in učenci Glasbene šole Lendava. Na ljubljanskem Prekmurskem trgu bo pestro dogajanje že nekaj ur pred proslavo, ki se bo začela ob 20.30. Vse od 17. ure dalje bodo namreč stojnicah svojo ponudbo predstavljali različnih ponudniki in akterji iz Prekmurja.

Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006. Državne proslave so vsako peto leto, vmesne, osrednje regijske pa prekmurske občine pripravljajo same. Letošnja bo prvič potekala v občini Lendava. Lanska osrednja regijska slovesnost je potekala v Črenšovcih, udeležil pa se je je tudi takratni predsednik republike Borut Pahor.

17. avgusta obeležujemo državni praznik dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Praznik je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom. Ob koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

prekmurje praznik