vestnik

V katastrofalnih poplavah sodelovalo več kot 67 tisoč prostovoljnih gasilcev, tudi iz Pomurja

STA, Vestnik.si, 16. 11. 2023
Sandi Benko
Pomurski gasilci pomagali v koroški in savinjsko-šaleški regiji.
Aktualno

Gasilska zveza Slovenije je zbrala podatke o sodelovanju gasilskih enot in pripravila obračun intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih enot v neurjih med 12. julijem in 3. avgustom ter v avgustovskih poplavah. V julijskih neurjih je skupaj posredovalo 35.722, v avgustovskih poplavah pa 67.257 prostovoljnih gasilcev, so sporočili iz zveze. Na pomoč so priskočili tudi pomurski gasilci,

Vlada je 15. septembra na dopisni seji določila, da se Upravi RS za zaščito in reševanje zagotovi povračilo upravičenih intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih enot, ki so posredovale v poletnih neurjih, v višini 2.325.773 evrov. Za upravičene intervencijske stroške prostovoljnih gasilskih enot, ki so nastali med posredovanjem v avgustovskih poplavah, pa je vlada na isti dopisni seji namenila 10.296.746 evrov.

Gasilska zveza je doslej prejela 1,5 milijona evrov iz naslova povračila intervencijskih stroškov, nastalih v poletnih neurjih. Prejeli so tudi pet milijonov evrov povračil za intervencijske stroške, ki so nastali v avgustovskih poplavah. Preostala sredstva bodo skladno s pogodbo prejeli po poslanih zahtevkih na upravo za zaščito in reševanje, so pojasnili na gasilski zvezi.

Ob tem so pojasnili, da so že kmalu po prvih dneh neurij določena podjetja in posamezniki donirali sredstva, za zdaj v višini približno 1,7 milijona evrov. Donirana sredstva bodo na podlagi razdelilnika, ki ga bodo potrdili organi Gasilske zveze Slovenije, razdelili med gasilska društva, ki bodo prijavila nastalo škodo na gasilskih domovih v julijskih neurjih in v avgustovskih poplavah.

S takšnim postopanjem imajo že bogate izkušnje, denimo v primeru obsežnega žledoloma 2014 in lanskoletnih požarov na Krasu. Ob tem so zatrdili, da bodo vsa prejeta sredstva razdelili transparentno in o tem obvestili tudi javnost. Nekatere donacije, tako finančne kot v opremi, so prostovoljna gasilska društva in lokalne gasilske zveze prejele neposredno od donatorjev, so pri gasilski zvezi še zapisali v sporočilu za javnost.

gasilci zveza slovenija neurje poplave
Kaj zdaj berejo drugi