vestnik

V Lendavi predali namenu obnovljeno grajsko obzidje in razgledno ploščad

Jože Gabor, 18. 6. 2023
Jože Gabor
Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.
Aktualno

Pri lendavskem gradu so v okviru Poletne muzejske noči pripravili sklop dogodkov z naslovom Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.

Osrednji dogodek je bil, ko so predali namenu obnovljeno grajsko obzidje in razgledno ploščad. Tako tudi okolica gradu vse bolj dobiva tisto podobo, ki jo je imela pred stoletjem in več. Ob tem so v jugovzhodnem obrambnem stolpu odprli še razstavo z naslovom Lendavski grad skozi čas. Obiskovalci dogodkov so lahko prišli do gradu po novem grajskem stopnišču, z na novo urejenega spodnjega grajskega dvorišča pa je čudoviti razgled na Lendavo ter hribe in nižinsko pokrajino v okolici.

lendava, muzejska-noč
Jože Gabor
Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.

Dogajanje se je začelo z likovno delavnico za otroke z naslovom Grafika v znamenju Andyja Warhola. Po odprtju grajskega obzidja in razgledne ploščadi je sledil koncert glasbene skupine Kontrabant, organizirali pa so tudi strokovno vodstvo po razstavi.

lendava, muzejska-noč
Jože Gabor
Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.

Ob odprtju obnovljenega grajskega obzidja in razgledne ploščadi je direktor Galerije-Muzeja Lendava Dubravko Baumgartner povedal, da je po obnovi podoba gradu lepša, oplemenitili pa so jo tudi z novimi skulpturami izjemnih umetnikov Marjana Mirta in Boštjana Kavčiča. »Naš zavod letos praznuje pol stoletja delovanja in vsem našim predhodnikom gre zahvala, da lahko tudi mi danes ponosno stojimo tukaj. Ob razstavah in drugih dogodkih, ki smo jih in jih še bomo pripravljali v tem letu, je ena najpomembnejših stvari, ki zaznamuje naš jubilej, prenova grajskega obzidja, ureditev razgledne ploščadi in dodatnega razstavnega prostora v jugovzhodnem obrambnem stolpu,« je dodal. Na razstavi v stolpu si lahko obiskovalci ogledajo, kako se je podoba gradu spreminjala skozi stoletja in se še danes.

lendava, muzejska-noč
Jože Gabor
Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je dejal, da je Občina Lendava lani in letos izvajala projekt obnove gradu. Tako so prostor ob gradu, ki je bil dejansko v ruševinah in zaprt že od leta 2008, odprli za obiskovalce gradu in mestu dali atraktivno lokacijo s čudovitim razgledom na staro mestno jedro: »S tem smo simbol našega mesta, lendavski grad, turistično, kulturno in prostorsko nadgradili ter hkrati obiskovalcem in občanom ponudili kakovostne javne površine. Galerija-Muzej Lendava je s tem pridobila pomembne zunanje nove površine.« Za projekt se je Občina Lendava v letu 2021 prijavila na razpis Ministrstva za kulturo in uspešno pridobila 192 tisoč evrov. V letu 2023 je Občina Lendava nadaljevala in končala projekt z lastnimi sredstvi 491 tisoč evrov. Skupna vrednost obnove gradu je tako 683 tisoč evrov. Vsa dela so izvajali v skladu s kulturno-varstvenimi soglasji.

lendava, muzejska-noč
Jože Gabor
Muzejska noč na lendavskem gradu do polnoči.

poletna-muzejska-noč lendava grad