vestnik

V Lendavi predstavili zbornik in odprli razstavo o osamosvojitveni vojni

Jože Gabor, 19. 6. 2021
Jože Gabor
V Lendavi predstavili zbornik in odprli razstavo o osamosvojitveni vojni.
Aktualno

V lendavski gledališki in koncertni dvorani so v počastitev tridesete obletnice samostojne Slovenije predstavili zbornik in odprli razpravo, ki obujata spomine na dogodke v osamosvojitveni vojni v Lendavi in okolici.

O zborniku z naslovom Lendava v soju osamosvojitvene vojne 1991 in o takratnem dogajanju so govorili urednik zbornika Milan Osterc, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Lendava Ljubo Dražnik, aktivni udeleženec dogodkov na mostu v Petišovcih Živko Stanič, poveljujoči častnik na izpostavljenem poveljstvu v Lendavi Ivan Smodiš, predsednik Policijskega veteranskega društva SEVER za Pomurje Drago Ribaš in komandir takratne milice v Lendavi Ludvik Bokan.

lendava, vojna, razstava
Jože Gabor
V Lendavi predstavili zbornik in odprli razstavo o osamosvojitveni vojni.

Po predstavitvi zbornika so v avli gledališke in koncertne dvorane odprli razstavo z naslovom Spomini na osamosvojitev s fotografijami, ki pričajo o takratnem dogajanju v Dolgi vasi in na mostu na Muri pri Petišovcih. Na ogled pa je tudi orožje in vojaška oprema, ki so jo uporabljali takrat. Na otvoritvi razstave sta obiskovalce nagovorila komandir takratne milice v Dolgi vasi Ladislav Bagladi in lendavski župan Janez Magyar. Ladislav Bagladi je strnil dogodke vse od takrat, ko je Jugoslovanska ljudska armada začela z aktivnostmi za zavzetje mejnega prehoda v Dolgi vasi pa do predaje vojakov JLA na tem mejnem prehodu.

Osrednja slovesnost od dnevu državnosti bo na letnem odru lendavske gledališke in koncertne dvorane v četrtek, 24. junija, ob 20. uri. Na slovesnosti bo slavnostni govornik nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo Alan Geder. Tudi letos bo na predvečer praznika ob 21. uri Balet pod zvezdami. Na prireditvi bodo z odlomki iz znanih baletnih predstav nastopili slovenski baletni plesalci.

vojna lendava razstava
Kaj zdaj berejo drugi