vestnik

V Lendavi še letos 38 novih stanovanj

Majda Horvat, 4. 5. 2024
Majda Horvat
Že zunanja podoba blokov v Lendavi kaže, da so ti kljub starosti dobro vzdrževani, soseske urejene in prijetne. A težava je v tem, da prostih stanovanj v Lendavi skoraj ni.
Aktualno

Stanovanjski bloki so kljub starosti obnovljeni in dobro vzdrževani, vendar vsi brez dvigala.

Državni stanovanjski sklad je napovedal, da bo še aprila izdano gradbeno dovoljenje za nov stanovanjski blok v Lendavi, prvi od dveh načrtovanih s po 38 stanovanji. Gradnja se bo začela predvidoma v drugi polovici leta, po besedah Igorja Kolenka, direktorja Stanovanjskega podjetja (SP) Lendava, ki upravlja večstanovanjske objekte, je ta naložba za lokalno skupnost izjemnega pomena.



Kajti razvoj stanovanjskih sosesk in večstanovanjskih stavb je v lendavski občini povsem zastal. Zadnji stanovanjski blok s 24 stanovanji je bil v Lendavi zgrajen v Župančičevi ulici leta 2009, stanovalce je sprejel leto pozneje. Povpraševanje po stanovanjih je že zdaj veliko večje od ponudbe, pričakovano pa se bo še povečalo zaradi nove naložbe Leka v Lendavi, ki bo ustvarila več deset novih delovnih mest. »Na to bi morali biti pripravljeni, vendar zdaj še nismo. Zato upam, da bodo državnemu stanovanjskemu skladu sledili še drugi vlagatelji z zasebnim kapitalom,« pravi Kolenko.

Lendavska občina ima lokacije, kjer se lahko gradijo večstanovanjski objekti kot tudi enostanovanjske hiše, vendar je večina zemljišč v zasebni lasti, ugotavljajo v občinski upravi. »Ko bo sprejet občinski prostorski načrt (OPN) Občine Lendava, se bodo lahko začele graditi tudi nove stanovanjske soseske. Občina Lendava ima za te namene predvidenih štiri hektarje zemljišč, ki so predvidena tudi za spremembo namembnosti v mestu Lendava,« še sporočajo iz lendavske občine, ob tem pa podčrtujejo, da ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano postopke sprejemanja OPN zadržuje že več kot eno leto. V sklopu priprave OPN je za namen gradnje stanovanjskih blokov predvideno tudi območje v Rudarski ulici, kjer ima od leta 2010 podjetje Pomgrad zemljišče za večstanovanjsko stavbo, a kot rečeno naložba ni mogoča zaradi nesprejetega OPN.

lendava, stanovanjska-soseska, vizualizacija
Občina Lendava
Stanovanjska soseska.

SP Lendava je upravljavec 58 večstanovanjskih stavb v občinah na območju Upravne enote Lendava, večina od 902 stanovanjskih enot, za katere izvaja te storitve, pa je v lasti etažnih lastnikov. Večina blokov v Lendavi je bilo zgrajenih v obdobju od šestdesetih do devetdesetih let, kar pomeni, da so vsi starejši od trideset let. Leta 2008, ko je SP Lendava zagnalo dejavnost upravljanja, so pristopili k sistematičnemu vzdrževanju in v celoti obnovili vsaj 20 stavb, pri preostalih pa izvedli nujna vzdrževalna dela in jih tudi primerno uredili.

Četudi so stavbe obnovljene, energetsko sanirane in dobro vzdrževane ter tako primerne za bivanje, ne zagotavljajo udobja, ki ga kupec stanovanja danes pričakuje. »Največja težava je, da stavbe nimajo dvigala, tega pa zaradi tehničnih ovir ni mogoče vgraditi,« pove Kolenko. Druga težava stanovanjskih sosesk, ki so sicer zelo dobro zasnovane, pa je nerešeno vprašanje funkcionalnih zemljišč, ta so še vedno v lasti bodisi občin ali takratnih graditeljev objektov. To med drugim pomeni, da si stanovalci ne morejo označiti parkirnih mest ali pred parkiriščem postaviti zapornic, saj gre za javna parkirna mesta.
Kljub takšnim razmeram je na širšem območju praznih morda pet stanovanj in še ta so v manj zanimivem okolju, medtem ko v mestu Lendava praznega najemnega stanovanja ni.

Občina Lendava ima v lasti 104 neprofitna stanovanja, ob zadnjem razpisu v letu 2023 pa je bilo za pet podeljenih stanovanj prijavljenih 23 prosilcev. »Povpraševanje je veliko večje od ponudbe in le redkokatero stanovanje se sprosti,« ugotavlja Kolenko in podčrta, da se za najem običajno iščejo manjša stanovanja, medtem ko za nakup večja.

Gradnja za trg

V Občini Lendava so trenutno aktualni trije načrti zasebnih vlagateljev v stanovanjsko gradnjo za trg.

- V Ulici Vladimirja Nazorja v Lendavi vlagatelj pridobiva gradbeno dovoljenje za dva dvojčka.

- V Slomškovem naselju v Lendavi je občina prodala dve zemljišči zasebnemu investitorju za gradnjo vrstnih hiš ali dvojčkov.

- V Petišovcih se pripravlja projekt postavitve štirih stanovanjskih hiš.

občina-lendava državni-stanovanjski-sklad nova-stanovanja