vestnik

V Lendavi so predstavili sobotni Pomurski galop

Jože Gabor, 17. 8. 2021
Jože Gabor
V Lendavi bo potekal pomurski galop. Celotno dogajanje so predstavili na novinarski konferenci.
Aktualno

V lendavskem Centru Banffy so predstavili Pomurski galop, ki se bo začel v Lendavi v soboto, 21. avgusta, ob 11. uri in se bo zaključil zvečer z glasbeno-konjeniško gledališko predstavo.

Organizator je Društvo ljubiteljev konjev, pri organizaciji in izvedbi dogodka pa sodelujejo še Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost, občina Lendava, Zavod za kulturo madžarske narodnosti in drugi. Gre za predtekmovanje za Madžarski nacionalni galop, ki bo 2. in 3. oktobra na Trgu herojev v Budimpešti. Na Madžarski nacionalni galop se bodo uvrstili tisti, ki bodo najboljši na predtekmovanjih. Prvič je bil Pomurski galop leta 2016 in so ga uspešno organizirali vsako leto, razen lani, ko ga zaradi pandemije ni bilo.

8ed769a6596db5ec8519207d11f18752
Nataša Juhnov
Pomurski galop.

Dogajanje se bo začelo ob 11. uri s svečanim odprtjem in mimohodom nastopajočih. Ob 11.30 bodo kvalifikacije, ob 12.30 pa konjeniška predstava, ki bo tudi ob 13.30. Ob 13. uri bo predstava huzarjev, ob 14. uri pa predstavitev vojaške tehnike iz devetega stoletja. Ob 14.45 bo predstavitev vojaške tehnike iz obdobja Rimskega cesarstva, ob 15.30 pa predstava s konji z naslovom Vdor barbarov na ozemlje Rimskega cesarstva. Ob 16. uri bodo pripravili tekmovanje rimskih kočij, ob 17. uri pa bo glasbeno-konjeniška predstava Pepelka. Ob 18.30 bo finalna dirka in podelitev nagrad. Ob 20.30 pa bo velik spektakel, glasbeno-konjeniška gledališka predstava Sveti Ladislav, viteški kralj. Čez dan bo še vrsta drugega dogajanja: rokodelske delavnice za otroke, otroški igralni kotiček, konjeniški huzarski tabor, rimski tabor, vožnja s kočijo, kulinarična ponudba in sejem domače obrti.

37fe07ddc98ca2cbc078552339a5b942
Nataša Juhnov
Pomurski galop

Tekmovanje bo potekalo v dveh kategorijah. V prvi bodo tekmovali v Pomurju živeči Madžari, v drugi pa bodo s svojimi konji tekmovali Slovenci, je povedal predsednik Društva ljubiteljev konjev Jožef Biro. Iz prve kategorije se na Madžarki nacionalni galop uvrstijo najboljši trije, iz druge pa eden. Uvrstil se bo še eden, ki bo zastopal občino, kjer so organizirali predtekmovanje. Tekmovanje bo potekalo na zemljišču Kmetijskega gospodarstva Lendava, pri hotelu Arxa. Proga je pripravljena s peščeno podlago, kar je idealno za galopsko dirko.

Direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Mihael Šooš je povedal, da so ob tekmovanju pripravili še pester program z zanimivimi konjeniškimi predstavami in predstavitvijo zgodovine, v kateri so imeli konji velik pomen. Prikazali bodo tudi ljudske običaje danes in v preteklosti. Zvečer pa bo velik spektakel, na katerem bo več kot osemdeset nastopajočih in 32 konj.

društvo-ljubiteljev-konj, pomurski-galop, lendava
Jože Gabor
V Lendavi bo potekal pomurski galop. Celotno dogajanje so predstavili na novinarski konferenci.

Ferenc Horvat, predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, je poudaril pomen konjev v življenju Madžarov in prebivalcev, ki so nekoč živeli na območju današnjega Prekmurja. Danes jih je spet več na naših domačijah in več je tudi ljubiteljev konj. Doslej je prireditev Pomurski galop bila vedno uspešna, letos pa bo še več zanimivega programa, kot je bil v preteklih letih.

društvo-ljubiteljev-konj, pomurski-galop, lendava
Jože Gabor
V Lendavi bo potekal pomurski galop. Celotno dogajanje so predstavili na novinarski konferenci.

Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da ima ta dogodek velik pomen za lendavsko občino. Dokazuje, da lahko stopimo skupaj in organiziramo večje, zahtevnejše dogodke, ki pritegnejo obiskovalce tudi od drugod. Pri tem se povezujejo in sodelujejo različna društva in organizacije.

pomurski-galop lendava
Kaj zdaj berejo drugi