vestnik

V lendavski industrijski coni zagnali 11-milijonsko naložbo

Majda Horvat, 11. 7. 2024
arhiv podjetja
Temelji za 2500 kvadratnih metrov veliko proizvodno halo podjetja Mobitex. Celotna naložba bo končana do konca prihodnjega leta.
Aktualno

Nova proizvodna hala, dvigalo za sto ton in dva velika obdelovalna stroja bodo omogočili proizvodnjo najzahtevnejših jeklenih konstrukcij.

V lendavski industrijski coni se je začela gradnja 2500 kvadratnih metrov velike proizvodne hale za potrebe podjetja Mobitex. To se je pred desetimi leti usmerilo v kovinsko dejavnost ter začelo proizvodnjo velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcij, z naložbo, vredno več kot 11 milijonov evrov, pa bodo pomembno razširili možnost strojne obdelave, rezkanja, struženja, vrtanja kovinskih kosov večjih gabaritov. Lendavsko podjetje je naložbo v objekte in tehnološko opremo lani prijavilo na razpis agencije Spirit za spodbujanje velikih naložb in zanjo pridobilo sofinanciranje v višini 5,6 milijona evrov. Naložba je del načrta, ki se financira iz mehanizma za okrevanje in odpornost. »Zelo smo zadovoljni, da so v nas prepoznali potencial in s sredstvi podprli investicijo,« pove Miki Marton, direktor družbe, ki je v lasti družine Marton iz Čentibe.



Strateško pomembna odločitev

Projekt zajema gradnjo proizvodnih in poslovnih prostorov ter nakup strojev in opreme. V novi hali bodo postavili dvigalo, ki bo lahko dvignilo tudi stotonska bremena, prav tako dva velika obdelovalna CNC-stroja. Proizvodnja velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcij s proizvodnimi procesi, ki bodo hitrejši, avtomatizirani, digitalizirani in varni, je strateško pomembna poslovna odločitev. S takšno zmogljivostjo in sodobno opremo se bo okrepila konkurenčnost podjetja, ki bo proizvajalo izdelke z višjo dodano vrednostjo. Projekt je zasnovan tudi po merilih prehoda na krožno gospodarstvo in s pomembnimi vplivi na blažitev okoljskih vplivov. Tudi v novih proizvodnih prostorih bo tako kot v obstoječih ogrevanje omogočala toplotna črpalka, vse hale imajo tudi talno gretje, kar zelo izboljša delovne razmere v zimskem času.

Podjetje Mobitex trenutno zaposluje 25 ljudi, z novo naložbo pa bodo ustvarili tudi dodatna delovna mesta, ki jih bodo zasedali operaterji CNC-strojev, tehniki in inženirji.

8a7f55411c3c8743087e868a0ca9fe43
Aleš Cipot
Nedvomno bi bila izvedba projekta manj tvegana, če bi se ga lotili v času gospodarske rasti in ko je na trgu vladalo veliko povpraševanje, vendar najboljšega trenutka ne moreš izbirati, pravi direktor družbe Miki Marton.


Pri širitvi zelo omejeni

Investicijski projekt je zajemal tudi nakup zemljišča z obstoječimi zgradbami, kar je imela v lasti družba Avto Krka, nepremičnine pa je kupila v stečajnem postopku prevoznega podjetja Integral. To je tudi edina parcela, ki je mejila na obstoječe prostore podjetja Mobitex in kamor se je to sploh lahko širilo. Jugovzhodno so namreč kmetijska zemljišča, vse druge sosednje parcele v industrijski coni pa so že zasedene s proizvodnimi obrati.


V delu kupljenega zemljišča še vedno stojijo stari objekti, ki jih bodo postopoma obnovili ter namenili za proizvodnjo in skladišče.
Naložba podjetja Mobitex, ki so jo zagnali maja 2023, ostaja v časovnih okvirih, kar pomeni, da bodo oktobra letos končali prvo fazo, celotno naložbo pa konec drugega leta. Projekt bodo izvedli v predvidenem finančnem okviru, kar jim je uspelo po dolgotrajnih pogajanjih z dobavitelji opreme.
Naložba, ki je prelomna za razvoj podjetja, časovno sovpada z ohlajanjem evropskega gospodarstva, še posebej na nemškem trgu, s katerim je povezano tudi poslovanje podjetja Mobitex.

Nedvomno bi bila izvedba projekta manj tvegana, če bi se ga lotili v času gospodarske rasti in ko je na trgu vladalo veliko povpraševanje, pove direktor, vendar najboljšega trenutka ne moreš izbirati. »Ta trenutek je prišel, in kar smo si zastavili, je treba izpeljati, tako kot smo to počeli doslej,« je povedal Miki Marton, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da so jih pri tem podprle tudi banke. Ob spremembi pogojev poslovanja so se oprijeli strategije, da četudi se trgi ohlajajo, zavzeto iščejo nove priložnosti, produkte in stranke. »To se je doslej pokazalo kot zelo dobro,« poudari sobesednik. Povpraševanje po velikih in zahtevnih jeklenih konstrukcijah namreč še vedno obstaja tudi na gospodarskih trgih v recesiji. Proizvodne zmogljivosti imajo zasedene do konca leta, z naročili jim dobro kaže tudi v prihodnje. Letos prevladuje izdelava komponent za težko gradbeno mehanizacijo predvsem za nemški in francoski trg, prav tako za jeklarne, ki se posodabljajo z namenom trajnostne in zelene proizvodnje.

Bistvo uspeha sta zavzetost in znanje

Ob ohranjanju naročil k stabilizaciji poslovanja prispeva tudi umirjanje rasti cen energije in surovine. Cena jekla se je v letu 2022 podvojila, povrhu pa ga je bilo zelo težko dobiti, kar je bilo zaradi že podpisanih pogodb za podjetje velik izziv.
Razmere so se lani umirile, podjetje pa je poslovno leto končalo uspešno in enako po zdajšnji situaciji pričakujejo tudi letos. »Ključno je, da imamo vse zmogljivosti zasedene do konca leta, dobre napovedi so tudi za naslednje leto,« pove Miki Marton. Ob tem poudari, da je vsak uspeh dosežek ekipe ljudi, ki zanj zavzeto dela. Če tega ni in če ni znanja, je vse drugo samo školjka, še podčrta.

mobitex industrijska-cona lendava naložba gradnja