vestnik

V Ljubljani odkrili spomenik, posvečen Prekmurju

A. N. R. R., 18. 8. 2020
Zala Kalan
Javno plastiko, ki simbolizira stoletnico priključitve Prekmurja in prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu, je delo akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča.
Aktualno

V prestolnici so se praznovanju letošnjega državnega praznika pridružili s svečanim odkritjem spomenika, ki je posvečen 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V Ljubljani na Prekmurskem trgu se je govorilo in pelo po prekmursko.

prekmurski-trg-v-ljubljani, 100-let-združitve-prekmurskih-slovencev-z-matični, ljubljana
Arhiv MOL
Odprtje spomenika na Prekmurskem trgu v Ljubljani. Nastopil je tudi Vlado Kreslin.

Svečanosti na Prekmurskem trgu so se udeležili tudi številni Prekmurci, ki so tja prišli iz severovzhodne Slovenije, in tudi tisti, ki živijo in delajo v Ljubljani ali drugih krajih Slovenije.  

prekmurski-trg-v-ljubljani, 100-let-združitve-prekmurskih-slovencev-z-matični, ljubljana
Arhiv MOL
Trak so poleg ljubljanskega župana Zorana Jankoviča prerezali še murskosoboški župan, aktualni in nekdanja predsednika države ter Prekmurci, živeči v Ljubljani.

Spomenik je zasnoval akademski kipar Zoran Srdić Janežič s soavtorjem Cvetom Kuneševićem, napis na spomeniku pa je oblikoval Tomaž Košir. Sestavljen je iz približno 340 posod, ki so razporejene po površini, v dolžino meri 15 in v širino pa 5 metrov. Spomenik z različnimi elementi simbolizira združevanje Prekmurja z matično domovino, hkrati pa je prispodoba skupnosti in lončarskega sejma.

prekmurski-trg-v-ljubljani, 100-let-združitve-prekmurskih-slovencev-z-matični, ljubljana
Arhiv MOL
Odprtje spomenika na Prekmurskem trgu v Ljubljani.

Prenovljeni Prekmurski trg je Mestna občina Ljubljana odprla lani, v jubilejnemu letu, preimenovanje v Prekmurski trg pa je bilo posvečeno 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

prekmurski-trg, ljubljana, sto-let-združitve
Arhiv MOL
Prekmurski trg v Ljubljani, ki so ga svečano predali namenu lani v Prekmurskem letu.

prekmruski-trg ljubljana 100-let-združitve-prekmurskih-slovencev-z-matični