vestnik

V Ljutomeru bodo podelili hude mačke, manjkala ne bo niti povorka zombijev

Vestnik.si, STA, 24. 6. 2023
Niko Časar
Tudi letos bo potekala povorka zombijev.
Aktualno

V Ljutomeru se bo nocoj s podelitvijo nagrad zaključil 19. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Na zaključni prireditvi bodo razglasili letošnje zmagovalne filme in prejemnika naziva vinski šampion hudi maček ter izročili častnega hudega mačka ameriškemu režiserju Johnu McTiernanu.

Razglašen bo letošnji prejemnik hudega mačka, zmagovalni film po izboru častnega gosta McTiernana, Christopha Huberja, kuratorja v Avstrijskem filmskem muzeju, in slovenskega striparja Zorana Smiljanića. Žirija, ki ji je predsedoval McTiernan, si je ogledala šest celovečercev: ameriški film Stanovanje smrti, mehiško grozljivko Zlobno oko, luksemburški film Volčja družina, belgijsko grozljivko Megaloman, hrvaško-srbsko koprodukcijo Stric in špansko-francoski fantazijski film Irati.

Kratki filmi se potegujejo za nagrado Slakov hudi maček za najboljši kratki film in za melies d'argent, nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma za najboljši evropski fantastični kratki film. V prvem tekmovalnem sklopu je šest filmov, medtem ko jih je v drugem 16, vključno s slovenskim animiranim fantazijskim filmom Legenda o Zlatorogu režiserke Lee Vučko. Člani žirije so bili režiserji Igor Stanojević, Severin Fiala in Robbie Davidson.

Sledila bo tudi razglasitev prejemnika hrupnega mačka za najboljši glasbeni dokumentarec. Letos se za nagrado poteguje pet filmov, o zmagovalcu pa je odločala tričlanska žirija, ki so jo sestavljali publicist Igor Vidmar, organizator festivalov Jordan Vudrag in glasbeni novinar Mimi Inhof.



Prav tako bo znan film, ki je prejel nagrado občinstva za najboljši celovečerec, in zmagovalni film Male delavnice groze, kjer udeleženci tekom festivala posnamejo kratki žanrski film. Za piko na i bo razglašeno še zmagovalno vino. Nagrado vinski šampion hudi maček bo prejel eden od šestih vinarjev, ki se na letošnjem festivalu predstavljajo z izključno suhimi ali polsuhimi belimi vini.

Pravega zaključka Grossmannovega festivala ni brez povorke zombijev, ki bo potekala zvečer, po pogovoru z McTiernanom na ljutomerskem glavnem trgu. Pogovor, ki ga bo vodil Marcel Štefančič, naj bi potekal že v petek zvečer, a je bil zaradi slabega vremena prestavljen.


Čez današnji dan se bodo zvrstili različni dogodki, kot so subkulturna tržnica, delavnica barvanja figuric in posebni spremljevalni zabavni program, naslovljen Nočna mora v Ulici trte, ter še zadnji filmi, od norveško-belgijskega animiranega družinskega filma Titina do McTiernanovega filma Zadnja velika pustolovščina z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi.

film festival ljutomer grossmanov-festival