vestnik

V Ljutomeru se bo odvil jubilejni filmski festival Student Cuts

Vestnik.si, 8. 5. 2024
Arhiv organizatorja
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Festival je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem, ki se šele uveljavljajo v svetu filma.

Letošnja izvedba festivala praznuje posebno obletnico, saj se že deseto leto zapored odvija Student Cuts film festival. Festival je namenjen mladim filmskim ustvarjalcem, ki se šele uveljavljajo v svetu filma. Dogodek se bo odvijal 9. in 10. maja, glavno prizorišče pa bo v Kulturnem domu ter na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer. Del projekcij se bo odvijal še v Mladinskem centru v središču Ljutomera in letos prvič tudi na visokošolskem zavodu Academia v Mariboru, saj želijo s povezovanjem različnih institucij in lokacij v sočasni izvedbi dati festivalu dodatno dimenzijo in mlade spodbuditi k iskanju alternativnih virov pridobivanja znanj.


Na Student Cuts film festivalu je na voljo pet kategorij: igrani film, dokumentarni film, animirani film, eksperimentalni film in future talents. Vsaka kategorija prejme nagrado za najboljši film po izboru strokovne žirije, medtem ko dijaška žirija v kategoriji future talents podeljuje dodatna priznanja in diplome. Poleg tega občinstvo podeli nagrado enemu izmed filmov v tekmovalnem programu, ne glede na kategorijo, ter posebno nagrado za kategorijo future talents. 

Strokovno žirijo sestavljajo Mojca Pernat, Irena Bedrač in Matjaž Ivanišin, ki bodo tudi izvajali strokovna predavanja za mlade filmske ustvarjalce. Nagrade na Student Cuts festivalu so miniaturni leseni režiserski stoli, ki simbolizirajo talent zmagovalcev in spodbudo za nadaljnje filmsko udejstvovanje. 

Letošnji festival je prejel 2.565 prijav iz 101 države, od katerih bodo predvajali 116 filmov iz 39 držav. V tekmovalnem programu bo 19 filmov v 4 kategorijah ter posebej izpostavljena kategorija future talents, kjer se med seboj pomerijo dijaki umetniških gimnazij. V tej kategoriji bo letos tekmovalo 12 kratkih filmov.

Slovesnost s podelitvijo nagrad bo mogoče spremljati v živo preko spletne strani www.studentcuts.si.

student-cuts ljutomer festival