vestnik

V mednarodnem projektu bodo starejše opolnomočili za redno in pravilno uporabo zdravil

D. N., 29. 3. 2022
Pomurske lekarne
V Beltincih so predstavili projekt Pomurskih lekarn in Ljekarne Čakovec.
Aktualno

V petih pomurskih in petih medžimurskih krajih bodo magistri farmacije izvedli tematska predavanja in delavnice.

Pomurske lekarne bodo letos v sodelovanju s hrvaškim partnerjem Ljekarno Čakovec v okviru razpisa Erasmus plus izvajale mednarodni projekt Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil. Aktivnosti projekta so namenjene predvsem starejšim, ki uporabljajo več zdravil hkrati za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni. Aktivnosti bodo na območju Pomurja izvajali v Beltincih, Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni, na območju Medžimurske županije pa v Čakovcu, Donjem Kraljevcu, Kotoribi, Murskem Središču in Prelogu. Kot so pojasnili partnerji projekta na novinarski konferenci, ki je potekala v poročni dvorani gradu v Beltincih, bodo aktivnosti v Pomurju izvajali magistri farmacije Pomurskih lekarn, na hrvaški strani pa magistri farmacije Ljekarne Čakovec.

7bb9d931409ff58e2e21ca16e274de1e
Nataša Juhnov
Pomurske lekarne skupaj z Ljekarno Čakovec sodelujejo v mednarodnem projektu, v katerem bodo starejše opolnomočili o redni in pravilni uporabi zdravil.

Aktivnosti med aprilom in junijem


Izvajalci projekta bodo z različnimi aktivnostmi opolnomočali starejše za pravilno uporabo zdravil, namenjenih zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni. V vsakem od omenjenih pomurskih in medžimurskih krajev bo vsak partner ob začetku projekta izvedel dve tematsko različni predavanji, na katerih bodo starejšim, ki se jih bodo udeležili, predstavili projekt ter jim hkrati omogočili vpogled v njihove kronične nenalezljive bolezni, nato pa bodo na obeh straneh meje v vsakem kraju izvedene še štiri tematsko različne delavnice, ki bodo namenjene hipertenziji, diabetesu, astmi in kronični obstruktivni pljučni bolezni ter sodobnim digitalnim storitvam. »V okviru implementacije projekta na območju Pomurja in Medžimurske županije želimo izvajalci pridobiti tudi podatke o izzivih bolnikov pri zdravljenju z zdravili in jih vključiti v izobraževanje laične in strokovne javnosti,« so še povedali predstavniki Pomurskih lekarn na predstavitvi projekta.

6ddc30b0c24cbb70326d25b193941525
Vestnik.si
Pomurske lekarne skupaj z Ljekarno Čakovec sodelujejo v mednarodnem projektu, v katerem bodo starejše opolnomočili o redni in pravilni uporabi zdravil.

Dvesto udeležencem, po sto v vsaki državi, bodo izvajalci projekta ponudili tudi možnost osebnega posveta o pravilni uporabi zdravil. Kot so pojasnili predstavniki Pomurskih lekarn, pomeni pregled uporabe zdravil pogovor med pacientom in magistrom farmacije o zdravilih na recept in brez recepta ter o drugih izdelkih za ohranjanje zdravja, ki jih pacient uporablja. Na osnovi tega pogovora bo pacientu izdelana tudi osebna kartica zdravil.  

pomurske-lekarne, ljekarna-čakovec
Pomurske lekarne
V Beltincih so predstavili projekt Pomurskih lekarn in Ljekarne Čakovec.

Prvo predavanje na območju Pomurja bo potekalo 5. aprila v Beltincih, kjer bodo nato sledile še delavnice, ob dogovorjenih terminih pa še osebni posveti s farmacevtom. Nato bodo sledile še predavanje in delavnice v Murski Soboti, kasneje pa še v Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni, kjer bodo sredi junija projekt tudi zaključili. Podobno bodo aktivnosti projekta izvajali tudi partnerji Ljekarne Čakovec na območju Medžimurske županije.

pomurske-lekarne ljekarna-čakovec mednarodni-projekt