vestnik

V Murski Soboti še vedno dihajo slab zrak

Timotej Milanov, 12. 2. 2019
Timotej Milanov
Stojan Habjanič, Angelca Dokl Mir, soboški mestni svetnik Levice Romeo Varga, Majda Pohar in Jože Jurša.
Aktualno

Prašni delci imajo številne negativne učinke na zdravje ljudi, v pomurski prestolnici se že leta spopadajo s težavo, za reševanje katere so sprejeli številne ukrepe

Mestna občina Murska Sobota se še vedno spopada s slabim zrakom, v katerem je večkrat presežena mejna vrednost prašnih delcev (PM10) v zraku, o problematiki pa so razpravljali tudi na okrogli mizi, ki jo je pripravil pomurski odbor Levice. Majda Pohar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pojasnjuje, da imajo PM10 in še manjši delci negativen vpliv na srce in ožilje ter dihala. »Najmanjši delci, ki prehajajo v kri, pa potem potujejo po celotnem telesu in povzročajo negativne učinke na vseh organih. Tudi pri otrocih z astmo lahko ob visokih koncentracijah sprožajo astmatične napade. Dokazana je tudi njihova rakotvornost.«



Pri tem pravi, da gre za podatke iz mednarodnih študij, pri čemer ni dokazov o tem, da bi bilo konkretno v Murski Soboti zaradi onesnaženosti zraka večje število s tem povezanih bolezni. »Glede na to, da so tudi v Pomurju koncentracije take, lahko pričakujemo, da so posledice podobne.« Kot še pojasni, je mejna vrednost določena na 50 mikrogramov na kubični meter zraka, po zakonodaji je lahko v enem letu 35 dni, v katerih so presežene mejne vrednosti, ki pa same po sebi še niso zagotovilo, da dihamo varen zrak. »Tudi pri nižjih vrednostih so učinki onesnaženega zraka škodljivi.« V letih 2016 in 2017 je bilo po besedah Poharjeve v Murski Soboti teh preseganj več kot 45 dni, dnevne povprečne vrednosti pa so takrat znašale od 70 do 80 mikrogramov.

Lokacija motoričnega parka ni posrečena
Po mnenju Majde Pohar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje lokacija motoričnega parka, tega je soboška občina umestila v bližino paviljona Expano ob Soboškem jezeru, ni posrečena z vidika onesnaženosti zraka in hrupa, ki sta posledica neposredne bližine pomurske avtoceste. Vodja oddelka za okolje in prostor na Mestni občini Murska Sobota Angelca Dokl Mir pojasnjuje, da razmišljajo o dodatnih zasaditvah dreves ob Expanu in o postavitvi protihrupnih ograj ob bližnji avtocesti. Po njenih besedah je v teku tudi projekt zasaditve drevoreda ob južni mestni obvoznici.


Jože Jurša z ministrstva za okolje in prostor pojasnjuje, da so za dve tretjini PM10 delcev krive majhne kurilne naprave, tretjina pa jih nastane v prometu zaradi vozil z zastarelimi motorji. Pri tem je pomembno tudi dejstvo, da si lastniki starejših kurilnih naprav težko privoščijo investicijo v sodobno kurilno napravo. In zakaj je ravno v Murski Soboti onesnažen zrak? Strokovnjak za učinkovito rabo energije Stojan Habjanič pravi, da na to poleg lege vpliva še struktura mesta, v katerem je veliko individualnih hiš. Pri tem prihaja do večje onesnaženosti tudi zaradi uporabe preveč vlažnih polen, zaradi tega Habjanič svetuje, da tisti, ki se ogrevajo s pomočjo drv, te kupujejo na zalogo in vedno uporabljajo starejša ter bolj suha drva, s čimer bodo dosegli tudi večji izkoristek.

b4398182e1c89d33b206a1cc7898c1bc
Timotej Milanov
Okrogla miza o onesnaženem zraku v mestni občini je pritegnila številne poslušalce.


Več v prihodnji številki Vestnika

Aleš Cipot
Motorični park se nahaja v neposredni bližini avtoceste. 
onesnaženost expano slab zrak