vestnik

V Negovi so predstavili projekt celovite obnove tamkajšnjega gradu

Maja Hajdinjak, 9. 11. 2023
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta obnove gradu Negova.
Aktualno

Končan naj bi bil do 31. julija 2026

V poročni dvorani gradu Negova so predstavili projekt celovite obnove kulturnega spomenika državnega pomena, tj. omenjenega gradu, natančneje njegovega starega dela. Projekt izvaja ministrstvo za kulturo v okviru načrta za okrevanje in odpornost na razvojnem področju trajnostnega razvoja slovenskega turizma. Kot je povedala predstavnica ministrstva Barbara Drolc Gabrovec, je cilj projekta obnova, revitalizacija in ohranitev tega kulturnega spomenika z namenom pospešitve turističnega in gospodarskega razvoja po epidemiji. V sklopu projekta se bo izvedla obnova starega dela gradu in severnega obrambnega stolpa ter uredila okolica gradu. Obnova bo temeljila na pristopu arhitekturne celovitosti starega grajskega jedra in stolpa. Poudarek na projektu bo tudi v digitalizaciji in uporabi informacijske komunikacijske tehnologije. Ocenjena vrednost obnove je okrog 9.119.000 evrov, od tega bo iz proračuna EU financiranih 7.400.000 evrov, medtem ko Republika Slovenija iz proračuna zagotavlja 1.600.000 evrov, posebej pa še kulturno ministrstvo 78.000 evrov. Projekt naj bi bil končan do 30. julija 2026. 

projekt, grad-negova, obnova, tatjana kotnik karba
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta obnove gradu Negova.

Projekt sta podrobneje predstavili odgovorni arhitektki Teja Savelli iz podjetja Projekt, d. d., Nova Gorica in Ana Tepina iz podjetja Landstudio 015, d. o. o. Kot je povedala Savellijeva, so v pritličje stavbe umestili določene programe, medtem ko bo zgornja etaža samo konservirana, da omogočijo obiskovalcu pristen sprehod skozi zgodovino. Na dvorišču so našli ostanki prvotnega kvadratnega stolpa iz 11. stoletja, ki jih bodo v tem projektu oživili. Med drugim so ohranjeni tudi renesančni leseni stropovi, ki jih bodo prav tako v celoti ohranili. 
»Glavna težava stavbe je statičnost, prvi in glavni ukrep je zato statična utrditev stavbe brez da bi posegali v njeno podobo,« je povedala Savellijeva.

projekt, grad-negova, obnova
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta obnove gradu Negova.

Stavba starega dela gradu je sestavljena iz treh etaž. V kletni etaži puščajo prostore v surovem stanju, tam se bo uredila muzejska prezentacija peninske kleti. Živahnejši del gradu bo pritličje. Tu ni ohranjenih ometov in poslikav, ki bi jih morali varovati, zato so tukaj umestili štiri sklope različnih programov. En sklop predstavlja muzej zgodovine stavbe gradu, v drugem delu bodo uredili avdiovizualno prezentacijo o celotni zgodovini gradu. Kapela je dobro ohranjena in bo v celoti ostala nedotaknjena. V zadnjem delu bodo zasnovali delavnice, namenjene za potrebe lokalne skupnosti in tudi restavratorjev. Tu bodo še sanitarije in večnamenski prostor s pultom za degustacijo penin. Na osrednjem dvorišču bo obnovljen originalni tlak iz 18. stoletja. 

projekt, grad-negova, obnova
Maja Hajdinjak
Predstavitev projekta obnove gradu Negova.

Nadstropje bo zaradi ohranjenih poslikav ostalo nedotaknjeno, prav tako severni obrambni stolp, pri katerem je prav tako velik izziv statična stabilnost projekta. Poleg obnove same stavbe je bila predstavljena še preureditev okolice gradu. 
grad-negova obnova projekt