vestnik

V objektih nekdanje Naftine proizvodnje topil naj bi zagnali predelavo odpadnih gum 

Majda Horvat, 4. 10. 2017
Janko Rath
Opuščeni objekt, kjer naj bi potekala predelava gum.
Aktualno

Vlagateljem ni treba pridobiti okoljskega soglasja. V štirih reaktorjih naj bi na dan predelali 81,5 ton odpadnih gum ali 29.784 ton na leto, kar je skoraj enkrat več od vseh zavrženih gum v Sloveniji.  

V objektih nekdanje Naftine proizvodnje topil naj bi zagnali predelavo odpadnih gum. To namreč razkriva sklep agencije za okolje, ki ga je izdala 21. septembra, in v katerem tudi ugotavlja, da vlagatelju ne bo treba izvesti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje. Kljub temu, da naj bi v štirih reaktorjih na dan predelali 81,5 ton odpadnih gum ali na leto 29.784 ton, predelava pa naj bi potekala s postopkom razgradnje na visoki temperaturi.
Sklep okoljske agencije je prejelo podjetje L4T s sedežem v taistih objektih, kjer naj bi potekala predelava, ustanovljeno pa je bilo maja letos. Kot ustanovitelja sta vpisana EP, razvoj in proizvodnja novih visokih tehnologij ter italijansko podjetje Societa Per Azioni Curti-cucostruzioni meccaniche iz Bologne. Javno dostopni podatki tudi razkrivajo, da sta v podjetju, ki nastopa v vlogi investitorja dva direktorja, Tomaž Groff inCurti Alessandro.

Kako so se nepremičnine, ki jih je avgusta 2014 kupilo podjetje Sloluks iz Miklavža na Dravskem polju od Nafte Lendava ter Eko Nafte, znašle pri novem lastniku? Kako je mogla okoljska agencija izdati sklep investitorju, če ni preverila dejanskih razmer glede zagotavljanja varovanja okolja in ljudi na tem območju? Te in druge odgovore glede nove, ekološko obremenjujoče proizvodnji, ki naj bi jo zagnali v industrijskem kompleksu nekdanje Nafte, bomo zapisali v novem Vestniku.

gume razgradnja lendava okoljsko soglasje
Kaj zdaj berejo drugi