vestnik

V ponedeljek se bo začel teden slovenskih knjižnic

Vestnik.si, STA, 13. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Knjižnica
Aktualno

Slovenske splošne knjižnice v tednu slovenskih knjižnic nagovarjajo prebivalce v lokalnih skupnostih, tako svoje zveste obiskovalce kot tiste, ki v knjižnice redko zaidejo. Ob sklepu bodo v petek podelili tudi nagrade Združenja splošnih knjižnic.

Med 14. in 18. novembrom se bodo v knjižnicah zvrstili različni dogodki. Kot skupno rdečo nit so jim nadeli povabilo Izvolite (v) knjižnico. 

Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen je ob tem povedala: "Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, ker hranijo in omogočajo dostop do duha in znanja vsega človeštva. So poslednja oaza človečnosti. Živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati in s tem omogočajo možnosti za prihodnost. Zato je pomembno, izvoliti oziroma izbrati knjižnico."

karolinina-bralna-značka, lahko-branje, knjižnica
Vanesa Jaušovec
Knjižnica

Teden splošnih knjižnic se bo v petek zaključil z dnevom splošnih knjižnic v Krškem. Ob tej priložnosti bodo podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na poseben in inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za tiste knjižničarje, ki bralcem kvalitetno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si.

potujoča-knjižnica, pišk, festival
Aleš Cipot
Knjižnica

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva. Svojo dejavnost izvajajo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki izvajajo knjižnično dejavnost na 806 postajališčih. Namen in poslanstvo splošnih knjižnic je zadovoljiti potrebe in želje uporabnikov vseh starosti pri vključevanju v družbo na vseh področjih.

Kot so zapisali v združenju pred letošnjim tednom splošnih knjižnic, povabilo izvolite v knjižnice velja za vsakogar. "Za tiste, ki delajo šele prve korake na področju branja in pismenosti in jim knjižničarji posvečajo prav posebno pozornost. Vedoželjnim pomagajo in jih spodbujajo pri ustvarjalnosti, vsem prebivalcem omogočajo uporabo sodobnih tehnologij, pomagajo pri iskanju informacij in virov v strokovni literaturi, omogočajo vseživljenjsko učenje in pridobivanje znanja. Za lokalna okolja raziskujejo in varujejo kulturno dediščino ter spoznavajo prebivalce z različnimi avtorji leposlovnih del, ki jih povabijo v svojo sredino."

potujoča-knjižnica, pišk, festival
Aleš Cipot
Knjižnica

teden knjižnica
Kaj zdaj berejo drugi