vestnik

V predlogu četrtega protikoronskega zakona možnost policijskega dostopa do evidence karantenskih določb

STA, 2. 7. 2020
Nataša Juhnov
Slika je simbolična
Aktualno

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom zaradi vnosov iz tujine se pojavlja vse več vprašanj o učinkovitosti nadzora odrejenih karanten. Poleg možnosti vročanja odločb prek elektronske pošte je vlada v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila tudi določbo, ki bi policiji omogočila dostop do evidence izdanih odločb o karanteni.

Na ministrstvu so spomnili, da lahko policija že sedaj v skladu z 12. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije nudi vso pomoč zdravstvenemu inšpektoratu, ko opravlja nadzor nad izvajanjem karantene.

Predlagana določba pa pomeni, da bi policist v primeru postopka lahko tudi preveril, ali je bila osebi izdana odločba o karanteni, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Predlog zakona spreminja tudi način vročanja odločb o odrejeni karanteni. Ne glede na splošni upravni postopek bi se odločba lahko vročila osebno ali na elektronski naslov. "Vročitev bi veljala za opravljeno, ko je oseba prejela odločbo osebno ali na elektronski naslov," je razbrati iz predloga.


Pristojni iščejo tudi možnost direktnega vročanja odločb na meji, je v izjavi za medije dejal minister za zdravje Tomaž Gantar po današnjem delovnem sestanku za pripravo ukrepov za zajezitev uvoza in širjenja okužb z novim koronavirusom.

To bi omogočilo tudi boljši nadzor nad upoštevanjem tega ukrepa, saj lahko zdravstveni inšpektorat ukrepa šele, ko je odločba vročena. Po upravnem postopku lahko posameznik odločbo o odrejeni karanteni dvigne ob koncu karantene ali pa sploh ne, v tem primeru pa zdravstveni inšpektorat ne more reagirati in je popolnoma nemočen, je minister pojasnjeval v minulih dneh.

Vladni govorec Jelko Kacin se je v začetku tedna ob naraščanju števila okužb, ki so posledica vnosa virusa iz tujine, namreč obregnil v neučinkovitost ministrstva pri nadzoru karantenskih odločb. Inšpektorat, ki v nadzoru prijav suma kršitve karantene do zdaj ni ugotovil nepravilnosti, podrobnosti o številu nadzorov ni pojasnjeval, po Kacinovih navedbah pa naj bi opravil samo 14 nadzorov.


Predlog zakona bo odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide obravnaval v ponedeljek.

koronavirus karantena zakon policija
Kaj zdaj berejo drugi