vestnik

V Prekmurju raziskovali dostopnost turističnih točk za invalide

Vestnik.si, 7. 9. 2023
Arhiv organizatorja
Predstavniki Geodetskega inštituta Slovenije, NSIOS, MDSS Murska Sobota, DGN Pomurja – Murska Sobota, RCMS.
Aktualno

V kolikšni meri so turistične točke v Prekmurju dostopne za invalide, ki so gibalno ali senzorno ovirano?

Geodetski inštitut Slovenije se pri evropskem projektu Programa Interreg Srednja Evropa "CE-Spaces4All" oziroma "Dostopnost prostora za vse" sprašuje, v kolikšni meri so turistične točke v Prekmurju dostopne za invalide, ki so gibalno ali senzorno ovirano. Pri projektu obravnavajo področje dostopnega turizma v Srednji Evropi, zanimalo jih je tudi, ali so invalidom dostopne tudi turistične znamenitosti izven urbanih središč. 

Skupaj z Nacionalnim svetom invalidskih organizacij Slovenije, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Murska Sobota, Društvom gluhih in naglušnih Pomurja – Murska Sobota in Razvojnim centrom Murska Sobota so izvedli terensko raziskavo dostopnosti poti in turističnih objektov za invalide v Murski Soboti, Moravskih Toplicah in drugih turističnih točkah po Prekmurju.

invalidi, dostopnost
Arhiv organizatorja
Meritev prehodov v objektih za osebe na invalidskih vozičkih.

Predstavniki Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota so uvodoma predstavili svoje društvene prostore kot primer dobre prakse za slepe in slabovidne osebe, nato pa so se odpravili na sprehod po Murski Soboti. Na poti so pregledali dostopnost poti ter ovire na poti. Pregledali so železniško postajo v Murski Soboti, hotelske namestitve in gostinske objekte, kulturne ustanove ter turistični informacijski center. V objektih so bile med drugim opravljene meritve, ali so prehodi dovolj široki in toaletni prostori ustrezni za osebe na vozičkih, ali so na voljo slušne oziroma indukcijske zanke za osebe z okvaro sluha ter ali so zagotovljeni vizualni kontrasti na stopnicah in na vhodih v objekt za osebe z okvaro vida.

invalidi, dostopnost
Arhiv organizatorja
: Železniška postaja Murska Sobota - prehod do perona.

V zunanjem okolju so bili udeleženci pozorni na fizične in druge ovire, ki jih ljudje brez oviranosti niti ne opazijo, kot so neustrezna poglobitev robnika, neprimerna podlaga za osebe na vozičkih in višinske ovire za osebe z okvaro vida.

Srečali so se tudi s predstavniki občine Moravske Toplice, Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik ter različnimi turističnimi ponudniki, kar se je izkazalo za odlično priložnost, da deležniki lokalno okolje spoznajo skozi drugo perspektivo.

invalidi, dostopnost
Arhiv organizatorja
Meritev naklona poti v Moravskih Toplicah.

Glede dostopnosti za invalide so preverili še doživljajski park Vulkanija, Expano, Bukovniško jezero, tropski vrt Ocean Orchids, Posestvo Passero in razgledni stolp Vinarium.

Ugotovitve bodo konec letošnjega leta predstavljene v obliki javnega spletnega pregledovalnika dostopnosti, prav tako pa bodo posredovani občinam in turističnim ponudnikom v razmislek glede odprave ovir. Skupaj z izbranimi turističnimi ponudniki v Sloveniji, na Hrvaškem in na Madžarskem se bo v nadaljnji fazi pričela priprava turističnih programov za invalide v želji, da se jim omogoči varna in v čim večji meri samostojna potovanja.

invalidi dostopnost turistične-točke prekmurje