vestnik

(V PREMISLEK) Dopisni PC(T) in mevže

Andrej Bedek, 30. 9. 2021
Vlada RS
Seja vlade. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Slovenska vlada svoje odločitve pogosto sprejema na dopisnih sejah. Sprejetje odloka o pogoju PCT se je zgodilo celo na nočni dopisni seji, veljati pa je začel že čez štiri dni.

Vlado Janeza Janše zaznamuje zanimiv način vladanja. Vlada predvsem z odloki, ne z zakoni. Ustavno sodišče bo zato danes obravnavalo pobudo Policijskega sindikata Slovenije za presojo zakonitosti vladnega odloka, po katerem za opravljanje dela v ožji državni upravi velja pogoj PC (preboleli ali cepljeni). Pred uveljavitvijo odloka je vprašanj še vedno veliko več kot odgovorov. O tem so se že izrekle številne avtonomne institucije, med drugim prav ustavno sodišče, ki meni, da je vladavina odlokov v parlamentarni demokraciji problematična.

Slovenska vlada svoje odločitve pogosto sprejema na dopisnih sejah. Sprejetje odloka o pogoju PCT (T – testirani) se je zgodilo celo na nočni dopisni seji, veljati pa je začel že čez štiri dni. Nekdanja ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je o tovrstnih sejah izjavila, da sploh ni vedela, kaj se potrjuje na kateri seji, ker da se je vse skupaj odvijalo tako hitro, da ministri sploh niso mogli slediti zadevam. Zgodilo se je že tudi, da je vlada sprejela neki odlok, potem so sledili popravki, ki so se spet sprejeli na dopisni seji. Ena od posledic sobotne seje je bil nasilni protest v sredo v prestolnici.

Vlado Janeza Janše zaznamuje zanimiv način vladanja.

Takrat so huligani z granitnimi kockami napadli policiste, ki so varovali državni zbor. Policisti so parlament branili en mesec zatem, ko jih je minister za notranje zadeve Aleš Hojs ozmerjal z lenuhi. Hojs je medtem že našel novo žaljivko za vse zaposlene v slovenski policiji in tudi v vojski. »Očitno so to največje mevže v državi, policisti in vojaki, ki se bojijo cepljenja,« je nedavno izjavil. Mimogrede: lenuhi in mevže so v torek Janšo branili pred protestniki v Trbovljah, včeraj so bili zaradi napovedanega shoda spet vpoklicani na stražo pred parlament. Še enkrat več je posredoval vodni top.

V ponedeljek je premier na tviterju objavil fotografije, ki prikazujejo, kako se je povzpel na najvišji dimnik v Evropi. Predvčerajšnjim so se štiri opozicijske stranke s sporazumom zavezale, da bodo po volitvah, če bodo zbrale dovolj glasov, oblikovale levosredinsko vlado. Prihodnje leto bo namreč supervolilno leto. Ob poslancih bomo volili še župane in predsednika države. Medtem ko se je že začela predvolilna kampanja, je glede na dogodke včeraj vse  več nejevolje med ljudmi. Od nas bo zato odvisno, kakšno prihodnost si bomo izbrali.

jansa dimnik plezanje vlada
Facebook/Vlada RS
Janez Janša med plezanjem na trboveljski dimnik.

politika volitve epidemija virus janez-janša vlada