vestnik

(V PREMISLEK) Inflacija demokracije

Rok Šavel, 25. 10. 2022
Nataša Juhnov
Volitve
Aktualno

Volivci smo se komaj dobro odpočili od spomladanskega dogajanja ob državnozborskih volitvah, čeprav nekateri plešejo še danes, in že smo ponovno bombardirani s politiko ter mojstri in vajenci te družbeno ne preveč priljubljene obrti.

Kar pet od naslednjih sedmih nedelj bo namreč rezerviranih za obisk volišč, če se bomo odločili, da opravimo svojo državljansko dolžnost. Težko je ostati ravnodušen ob pompu, ki spremlja predsedniške volitve, in ob soočenjih, na katerih kandidati za funkcijo s sila malo pristojnostmi odgovarjajo na najrazličnejša vprašanja, bolj malo povezana s funkcijo, za katero kandidirajo.


Razumljivo, saj če bi se pogovarjali samo o zadevah, za katere je pristojen predsednik republike, soočenja ne bi mogla trajati dolgo. Kakšen politični program sploh lahko promovira nekdo, ki je v prvi vrsti le podpisovalec zakonov? Vseeno pa v primerjavi z drugimi parlamentarnimi demokracijami pri nas predsednika države volimo neposredno in tako funkciji povsem po nepotrebnem dajemo veliko legitimnost, s čimer se tudi apetiti po tovrstnem političnem prestižu povečajo. Nadaljevalo se bo z naslednjim praznikom demokracije, ki ima bistveno večji pomen za naše vsakdanje življenje – lokalnimi volitvami. Žal sem tudi glede teh ciničen, ko vidim, kakšna imena krožijo pri županskih kandidaturah, moj cinizem pa doseže nevarno visoko raven pri kandidatih za najvišji organ odločanja v občini. Pri današnji predstavniški demokraciji gre seveda za nekaj povsem drugega kot pri demokraciji, kakršno so si zamislili stari Grki.


Kot je nedavno dejal poslanec Jonas Žnidaršič, ljudstvo pri nekaterih zadevah pač ne zmore odločiti tako, kot je prav in zanj koristno, s čimer se je moč strinjati, toda težko sprejmem, da bi namesto ljudstva odločali »Jonasi Žnidaršiči« tega sveta. Tako na državni kot na lokalni ravni. O referendumih ne bi izgubljal preveliko besed, čeprav ne vidim nič spornega v uporabi tega mehanizma, kvečjemu se mi zdi dobrodošel, a menim, da so tokrat nepotrebni, saj se bo gotovo uveljavila »tiranija večine«, če bo sploh dosežen kvorum. Še najmanj obremenjujoče volitve za nas bodo na sporedu 23. in 24. novembra, ko se bodo izbirali novi državni svetniki. Pri teh namreč ne bomo sodelovali.

premislek inflacija-demokracije