vestnik

(V PREMISLEK) Moj glas

Rok Šavel, 8. 4. 2022
Nataša Juhnov
Slika je simbolična.
Aktualno

Zaupanje mladih si je težje priboriti zato, ker so izredno kritični do politike, in ne zato, ker jih ta ne zanima.

Volilna udeležba zadnjih 20 let vztrajno pada, in to ne samo pri nas. Še toliko večji upad je zaznati pri udeležbi mlajših od 30 let, ki ob znani demografski problematiki že tako ali tako tvorijo najmanjši delež med vsemi volilnimi upravičenci. Zakaj bi sploh šli na volitve, saj je tako ali tako vseeno, kdo je na oblasti. Vsi so isti. Tako naj bi razmišljali mladi. Se motijo? Politične stranke se v predvolilni kampanji niti ne trudijo posebej nagovarjati mladih, saj jih, poleg tega da naj bi bili zanemarljiv del volilnega telesa, ni prav preprosto mobilizirati, da se v nedeljo odpravijo na volišče. Do delnega prebujenja mladih je prišlo na lanskem referendumu o vodah, na katerem je svojo voljo izrazilo slabih 47 odstotkov vseh volilnih upravičencev v starostni kategoriji od 18 do 30 let.

glasovnica
STA
Fotografija je simbolična.

Se bo ta trend ohranil tudi na prihajajočih državnozborskih volitvah? Nekatere civilnodružbene organizacije stavijo na mlade, saj je jasno, da so ti po večini progresivnih nazorov in lahko, ne glede na to, ali bodo predstavljali v skupni udeležbi zgolj nekaj več kot 10 odstotkov vseh volilnih upravičencev, odločilno vplivajo na volilni izid.

Saj veste, kako pravi citat, ki ga zmotno pripisujejo Winstonu Churchillu in številnim drugim slavnim zgodovinskim osebam: »Če nisi levičar pri svojih dvajsetih letih, nimaš srca, če si levičar pri svojih štiridesetih, pa nimaš možganov.« Sam za las ne dosegam več meje za uvrstitev v starostno skupino najmlajših volivcev, toda ob tem še vedno ohranjam dobršno mero cinizma do politike. Toda to še ne pomeni, da vse od pridobitve aktivne volilne pravice te nisem izvrševal. Prav nasprotno.

95c8fe7bbff380b11c4790e4023661ef
Jure Zauneker
Čeprav se na državnozborskih volitvah moji favoriti doslej še niso uvrstili v državni zbor, je moj glas štel. Tako kot šteje vsak glas.

Čeprav se na državnozborskih volitvah moji favoriti doslej še niso uvrstili v državni zbor, je moj glas štel. Tako kot šteje vsak glas. To je čar proporcionalnega volilnega sistema, ne glede na njegove številne slabosti. Zaupanje mladih si je težje priboriti zato, ker so izredno kritični do politike, in ne zato, ker jih ta ne zanima. Zato bi ob tem pozval mlade – tokrat s svojo udeležbo na volitvah politikom dokažite, da ste lahko pomemben dejavnik. Če je od vas odvisno njihovo politično preživetje, vam bodo prisiljeni prisluhniti.

volitve udeležba premislek