vestnik

(V PREMISLEK) Tri leta

Andrej Bedek, 4. 3. 2023
Jure Zauneker
Danes je točno tri leta od takrat, ko je bila v Sloveniji potrjena prva okužba.
Aktualno

Ali Robert Golob marca 2023 morda ponavlja napako Janeza Janše?

Pretekli teden se je zgodil odhod Maria Fafangla z mesta vodje epidemiološke službe NIJZ. Eden redkih glasov razuma v treh letih življenja s covidom – danes je točno tri leta od takrat, ko je bila v Sloveniji potrjena prva okužba – je z odstopom sporočil, da njegova vloga ni več potrebna. Stanje glede covida-19 se je očitno vrnilo v normalo. Čeprav je, se zdi, virus s časopisnih naslovnic pregnala predvsem vojna v Ukrajini. Domača politika je ostala na vrhu.

Ko se je novi virus že začel širiti, se je 13. marca 2020 zgodila nočna seja vlade Janeza Janše. Ministri so nosili zaščitne maske, ki jih takrat še ni bilo dovolj za vse. Ta poteza je tudi nakazala smer. Dolgo nam v boju z okužbami ni kazalo najbolje, prenekatere izkušnje kažejo, da je oblast upoštevala stroko le, če ji je ta predlagala natančno to, kar je hotela slišati. Ko pa je ljudstvo na shodih zastavljalo vprašanja, kaj gre v državi narobe, je oblast odgovarjala s policijskim solzivcem. 

Nato se je zgodil april 2022. Suvereno je slavila Svoboda – danes ji je sicer že začela občutno kopneti podpora. Ena od zadnjih anket je namreč izmerila, da vlado Roberta Goloba prvič po oblikovanju podpira manj kot polovica volilnega telesa. Golobova Svoboda izgublja simpatije volivcev hitreje, kot jih je stranka SDS na oblasti, ki od lanskih volitev skoraj ne počiva. Izkorišča to, da je premier Golob očitno podcenil njeno moč. Tudi če zmagaš z veliko prednostjo, ni nujno, da se bodo kar vsi vdali in predali. To je staro pravilo vojskovanja, Janša pa je izurjen vojak.

Trije policijski šefi v njegovi vladi so bili bolj kot ne podaljšana roka vladajoče politike. Prva menjava s svojim človekom se je zgodila že na tisti odmevni nočni seji. Poslanstvo policije delati za dobro ljudi se je nato kmalu izgubilo. A tudi nova oblast s svojimi potezami ne vliva preveč zaupanja, da bo represivni organ opravljal delo brez pridiha politike. Ljudstvo pa je enkrat že sporočilo, da se je treba vzdržati posegov v policijo. Ali Robert Golob marca 2023 morda ponavlja napako Janeza Janše?

premislek covid--19 politika janez-janša robert-golob