vestnik

(V PREMISLEK) Veselo na delo

Rok Šavel, 31. 1. 2023
Jure Zauneker
Težko ne bi privoščil Robertu Golobu zadovoljstva ob sestavi vladne ekipe, kot si jo je zamislil že lansko poletje.
Aktualno

Pestro obdobje je pred vlado, pred občinami in navsezadnje tudi pred državljani in občani, ki trpimo ter uživamo posledice njihovega dela.

Težko ne bi privoščil Robertu Golobu zadovoljstva ob sestavi vladne ekipe, kot si jo je zamislil že lansko poletje. Čeprav bo za to potreben rebalans proračuna in ob zavedanju, da vsako novo ministrstvo v praksi prej ali slej pomeni tudi kopičenje direktoratov, drugih organov v sestavi ministrstev in s tem nastanek vprašljivih delovnih mest in funkcij za zveste strankarske kadre tistih, ki so na oblasti. Gotovo je vprašanje smotrnosti dodatnih ministrstev umestno, ni pa dvoma, da je to legitimna odločitev vsakokratne vlade. Je pa zdaj konec izgovorov. Dnevi reformnega leta, kot ga je označil Golob, hitro bežijo, zato je vlada tudi v bitki s časom. Prva predstavljena reforma je reforma zdravstvenega sistema, pri kateri si je že nešteto ministrov polomilo hrbet. Napovedanih ukrepov ne bom ocenjeval, mi je pa vprašljiva časovnica izvedbe. Vemo, da je redni zakonodajni postopek sila dolgotrajen, tu pa bo minister še trčil ob številne interese, tudi na lokalne zaradi želje po spremembi upravljanja zdravstvenih domov, ki v primerjavi z bolnišnicami poslujejo pozitivno. Župani se bodo temu gotovo uprli.



mestna-občina-murska-sobota, mestni-svet
Rok Šavel
Na drugi strani se je soboški župan Damjan Anželj hitro vživel v novo vlogo in spoznal, kakšne so proračunske omejitve, še posebej ob trenutnih podražitvah in višjih stroških dela.


Na drugi strani se je soboški župan Damjan Anželj hitro vživel v novo vlogo in spoznal, kakšne so proračunske omejitve, še posebej ob trenutnih podražitvah in višjih stroških dela. »Moramo vedeti, da lahko delamo toliko, kolikor denarja imamo,« je povedal na zadnji seji mestnega sveta o pripravi letošnjega proračuna in številnih željah, ki bodo, tako kot zmeraj, ostale neuresničene. Moral bo znati spretno uravnovesiti pričakovanja mestnih svetnikov, med katerimi je kar nekaj novincev, in vseh drugih deležnikov ter splošne javnosti. O subvencijah in morebitnih drugih, dodatnih oblikah pomoči za socialno ogrožene, o katerih se je govorilo v času volilne kampanje, ni več ne duha ne sluha. Niti Jevšek mu ne bo mogel, beri hotel, pomagati, ko bo med tistimi župani, kot je bil pred časom tudi Jevšek, ki bodo pozivali k zvišanju povprečnine. Ni kaj, pestro obdobje je pred vlado, pred občinami in navsezadnje tudi pred državljani in občani, ki trpimo ter uživamo posledice njihovega dela. Na tem mestu velja poziv starega mačka lokalne politike, mestnega svetnika Antona Slavica: »Zdaj ko imamo delovna telesa, je prav, da se tudi lotimo dela«.

v-premislek mnenje vlada župan