vestnik

V Puklavčevi kleti letos s petino manjšim pridelkom

Vestnik.si, STA, 15. 10. 2023
Puklavec Family Wines
V vinski kleti Puklavec Family Wines sklenili letošnjo trgatev.
Aktualno

V največji slovenski vinski kleti po lastnih vinogradniških površinah, ormoško-ljutomerski družbi Puklavec Family Wines, so zaključili letošnjo trgatev, ki se je začela nekoliko pozneje kot ponavadi. Kot so sporočili ob tem, je bila letina zaradi vremenskih razmer količinsko za petino manjša, vseeno pa obeta odlično kakovost vin.

Pri letošnjih trgatvah je 133 zaposlenim pomagalo še okoli 180 dodatnih sezonskih delavcev, skupaj pa so nabrali 3600 ton grozdja, kar je 20 odstotkov manj kot leto prej.


Letošnje vinsko leto je bilo za vinogradnike in vinarje polno izzivov, saj je bilo zaznamovano z ekstremnimi vremenskimi pogoji. Zimsko obdobje je tako tudi na območju Prlekije prineslo dolgo obdobje hladnega vremena, ki je vegetacijsko obdobje zamaknilo za tri tedne. Temu je sledilo še obdobje s povečano količino padavin - 1000 milimetrov do konca avgusta - kar je vplivalo na delo v vinogradih ter zdravstveno stanje in razvoj grozdja.
Kljub lokalni toči na Kogu in zahtevnim razmeram so poznejši sončni dnevi omogočili dozorevanje in ohranjanje zdravstvenega stanja grozdja, kar po besedah direktorja proizvodnje in enologa Iztoka Klenarja obeta kakovosten letnik. "Fiziološko stanje letošnjega grozdja je bilo spodbudno - z nekoliko tanjšo, vendar aromatično kožico, sortno in značilno barvo ter normalnim razmerjem med sokom in jagodno kožico," je še pojasnil.

puklavec-family-wines, grozdje, vinogradi, trgatev
Puklavec Family Wines
V vinski kleti Puklavec Family Wines sklenili letošnjo trgatev.

Trgatev so v kleti začeli 6. septembra, najprej s sortami za vinski mošt, ki je že na policah trgovcev. Pri trgatvi se jim je pridružilo 180 obiralcev iz Slovenije in Hrvaške. Letos so grozdje pobrali rekordno hitro; 30 odstotkov hitreje kot lani. Sicer pa pri Puklavčevih ob obdelavi lastnih vinogradov dobro sodelujejo tudi z okoliškimi kooperanti, glede na njihove načrte v prihodnosti pa si želijo, da bi bilo tega sodelovanja oziroma odkupa grozdja še več.

Kot so še dodali v kleti, so vina novega letnika že v različnih fazah fermentacije, enološka ekipa pa poroča o pozitivnih vtisih in velikih pričakovanjih. Letnik 2023 obeta veliko; še posebej se veselijo aromatičnih sort, sivega pinota in chardonnaya, pozitivno pa so jih presenetile tudi tipične štajerske sorte, in sicer laški rizling, renski rizling in šipon.

puklavec-family-wines, grozdje, vinogradi, trgatev
Puklavec Family Wines
V vinski kleti Puklavec Family Wines sklenili letošnjo trgatev.

vinarstvo puklavec-family-wines