Pri letošnjih trgatvah je 133 zaposlenim pomagalo še okoli 180 dodatnih sezonskih delavcev, skupaj pa so nabrali 3600 ton grozdja, kar je 20 odstotkov manj kot leto prej.
Preberite še
Odpri v novem zavihkuStorilci vlomili v poslovni prostor, policisti odkrili ukradeno vozilo
Pomurski policisti so v preteklem dnevu obravnavali šest prometnih nesreč z materialno škodo, sedem kaznivih dejanj, tri kršitve javnega reda in miru, tri povoženja divjadi, delovno nezgodo ter dve poškodbi vozil na parkiriščih.
Letošnje vinsko leto je bilo za vinogradnike in vinarje polno izzivov, saj je bilo zaznamovano z ekstremnimi vremenskimi pogoji. Zimsko obdobje je tako tudi na območju Prlekije prineslo dolgo obdobje hladnega vremena, ki je vegetacijsko obdobje zamaknilo za tri tedne. Temu je sledilo še obdobje s povečano količino padavin - 1000 milimetrov do konca avgusta - kar je vplivalo na delo v vinogradih ter zdravstveno stanje in razvoj grozdja.
Kljub lokalni toči na Kogu in zahtevnim razmeram so poznejši sončni dnevi omogočili dozorevanje in ohranjanje zdravstvenega stanja grozdja, kar po besedah direktorja proizvodnje in enologa Iztoka Klenarja obeta kakovosten letnik. "Fiziološko stanje letošnjega grozdja je bilo spodbudno - z nekoliko tanjšo, vendar aromatično kožico, sortno in značilno barvo ter normalnim razmerjem med sokom in jagodno kožico," je še pojasnil.
Trgatev so v kleti začeli 6. septembra, najprej s sortami za vinski mošt, ki je že na policah trgovcev. Pri trgatvi se jim je pridružilo 180 obiralcev iz Slovenije in Hrvaške. Letos so grozdje pobrali rekordno hitro; 30 odstotkov hitreje kot lani. Sicer pa pri Puklavčevih ob obdelavi lastnih vinogradov dobro sodelujejo tudi z okoliškimi kooperanti, glede na njihove načrte v prihodnosti pa si želijo, da bi bilo tega sodelovanja oziroma odkupa grozdja še več.
Kot so še dodali v kleti, so vina novega letnika že v različnih fazah fermentacije, enološka ekipa pa poroča o pozitivnih vtisih in velikih pričakovanjih. Letnik 2023 obeta veliko; še posebej se veselijo aromatičnih sort, sivega pinota in chardonnaya, pozitivno pa so jih presenetile tudi tipične štajerske sorte, in sicer laški rizling, renski rizling in šipon.