vestnik

V Radencih nadaljevanje pat položaja

Rok Šavel, 1. 3. 2023
M.V.
Župan Roman Leljak je v skladu s poslovnikom kljub ponovni zavrnitvi proračun poslal v 30-dnevno javno razpravo.
Aktualno

Tudi v ponovni obravnavi predlog proračuna ni dobil zadostne podpore v radenskem občinskem svetu, ki ostaja razklan na pol. Župan Roman Leljak ga je v skladu s poslovnikom vseeno lahko posredoval v 30-dnevno javno obravnavo.

Občinski svet občine Radenci je na svoji 3. redni seji ponovno obravnaval predlog proračuna, ki na prejšnji seji ni dobil večine. Kot smo namreč poročali, so svetniki Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Desus, ki imajo v 16-članskem občinskem svetu 8 članov, predlogu proračuna, ki ga je dal na mizo župan Roman Leljak, odrekli podporo. Zmotila jih je domnevna netrasparentnost proračuna, neprimerljivost z lanskim proračunom, višina stroškov za dva podžupana, reprezentanco in za zabavne prireditve, ustanavljanje dveh uradov znotraj občinske uprave in domnevna prenapihnjenost proračuna, ki je sicer težak dobrih 15 milijonov evrov.



PREBERITE ŠE: 

Pat pozicija v Radencih: Leljaku zavrnili proračun. Zdaj napoveduje tudi zaustavitev trimilijonskega projekta

Še dva popravna izpita



Po slabih treh tednih je župan sklical novo sejo, na kateri je na mizo dal enak proračun, s to razliko, da je bila sedaj vključena primerjava z lanskim proračunom, ravno tako je bila po njegovih besedah umaknjena prvotno predvidena reorganizacija občinske uprave z ustanavljanjem dveh uradov. Po burni razpravi, v kateri je sodelovalo vseh osem "opozicijskih" svetnikov, ki so jih zanimale določene proračunske postavke in predvideni projekti, župan pa je med drugim razlagal pravila proračunskega načrtovanja prihodkov in odhodkov in s tem povezano nujo, da so v proračunu predvideni projekti, za katere želi občina pridobiti evropska sredstva, se je scenarij iz prejšnje seje ponovil.

Kljub napovedim Leljaka tudi na družbenem omrežju, da so in bodo zaradi nesprejetega proračuna ogroženi številni projekti, ravno tako pa ne bo možno financiranje nogometnih priprav otrok iz ŠD Slatina v Umagu in popusta občanov pri kopalnih kartah v termah Radenci, je osem svetnikov, ki sodijo v koalicijo, gre za člane Leljakove liste, SDS in NSi, predlog proračuna podprlo, osem svetnikov, ki so člani uvodoma navedenih svetniških skupin, pa je glasovalo proti.

To pa ni končalo proračunske poti, saj je Leljak v skladu s poslovnikom predlog proračuna vseeno poslal v 30-dnevno javno razpravo, po tem obdobju pa bo dopolnjen predlog ponovno obravnaval občinski svet. Če tudi takrat proračun ne bo sprejet, pa se bo obravnaval še enkrat, in sicer po skrajšanem postopku. Skratka, Leljak ima tako pravzaprav še dva popravna izpita in možnost, da zbliža stališča z nasprotniki, do takrat pa občina ostaja na začasnem financiranju, v katerem lahko vsak mesec porabi toliko sredstev kot jih je v enakem obdobju lani, ob tem pa ne more in ne sme začeti z izvajanjem novih projektov.

občina-radenci roman-leljak proračun občinski-svet
Kaj zdaj berejo drugi