vestnik

V registru nesnovne kulturne dediščine tudi tradicionalno vabljenje na poroko v Prekmurju

Vestnik.si, 24. 2. 2024
Jure Kljajić
Pozvačina lahko vsako leto vidite na folklornem festivalu v Beltincih.
Aktualno

Ministrstvo za kulturo je v mesecu februarju v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo dve novi nosilki in dve novi enoti Ob Sokolarstvu in sokolarjenju je to še Tradicionalno vabljenje na poroko v Prekmurju.

"V Prekmurju je ohranjeno vabljene na poroko, ki je bilo v preteklosti del tradicionalne poroke. Pozvačin v značilni opravi na prošnjo ženina in neveste obiskuje njune sorodnike, sosede, znance ter prijatelje in jih s posebnim pogosto šaljivim nagovorom vabi na poroko," je opisano. Kot nosilec je ob enoti zapisan Franc Jerebic. 

Franc Jerebic nosi opravo pozvačina skoraj 50 let. V 70. letih 20. stoletja se je pridružil folklorni skupini, v kateri se je srečal s tem likom. Za vlogo pozvačina sta ga navdušila takratni vodja skupine Boris Žalig in član skupine Milan Zrinski, ki je takrat bil pozvačin in spodbujal vključevanje lika k prikazu spleta folklornih plesov ob predstavitvi ženitovanjskih šeg in navad. Kot je še navedeno v opisu enote, mu je prvo pozvačinsko opravo izdelala Hedvika Križanič iz Gančan, pozneje so jo dopolnjevali in sčasoma je prevzel vlogo prekmurskega pozvačina kot vabovca na poroko. Na poroke je vabil več kot 30-krat. 

franc jerebic, pozvačin
Majda Horvat
Franc Jerebic

"Franc Jerebic se trudi za prepoznavnost lika pozvačina in njegovo ohranitev. V vlogi pozvačina sodeluje na številnih prireditvah, dogodkih, delavnicah v svojem kraju, pa tudi drugje. Pri promociji, ohranjanju ter prenašanju dediščine mu pomagajo številne lokalne organizacije, zveze in društva. Svoje znanje prenaša na mlajše generacije, sodeluje na delavnicah in poletnih taborih ter pri šolskih ekskurzijah. Redno sodeluje z beltinsko folklorno skupino pri prikazu ženitvenih šeg in plesov. V letu 2022 je začel priučevati pozvačinsko šego in uvajati v vlogo pozvačina mlajšega sočlana domače folklorne skupine Kulturno umetniškega društva Beltinci," je zapisano. 

O Francu Jerebicu iz Lipe in o ohranjanju te kulturne dediščine smo v Vestniku pisali pred dobrim letom, prispevek z naslovom Pozavanje je častno in spoštovano še danes si lahko preberete TU

vabljenje-na-poroko register-nesnovne-kulturne-dediščine pozvačin