vestnik

V šestih letih v oborožene skupine rekrutirali 19.000 otrok

Vestnik, 12. 2. 2019
Unicef
Vključenost otrok v oborožene skupine in njihova rekrutacija v vojaške namene predstavlja hudo kršitev otrokovih pravic, poudarja UNICEF.
Aktualno

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine. UNICEF opozarja, da je na deset tisoče dečkov in deklic prisiljenih sodelovati z oboroženimi skupinami v kriznih žariščih po vsem svetu.

Otroci imajo v oboroženih skupinah različne vloge, med drugim so vojaki, kuharji, nosači, kurirji in vohuni, pa tudi žrtve spolnih zlorab. Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, spet drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, možnih posledic politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami. V vsakem primeru je vključenost otrok v oborožene skupine in njihova rekrutacija v vojaške namene huda kršitev otrokovih pravic, poudarja UNICEF.
V šestih letih rekrutirali 19.000 otrok
Otroci so novačenju v oborožene skupine zelo izpostavljeni v Južnem Sudanu. Od začetka spopadov decembra 2013 je bilo v oborožene skupine rekrutiranih več kot 19.000 otrok. UNICEF strogo obsoja vključevanje otrok v oborožene spopade in poziva k takojšnjemu prenehanju kršenja otrokovih pravic. Prizadevajo za izpustitev vseh otrok vojakov iz oboroženih vrst in jim pomagajo pri njihovi reintegraciji v družbo. Otrokom pomagajo pri združitvi z družino, nudijo jim zdravstveno oskrbo in psihosocialno pomoč ter spodbuja njihovo šolanje. Iščejo tudi priložnosti in sredstva za zaščito otrok pred vključevanjem v oborožene sile. S podporo darovalcev so od začetka vojne v 2013 v Južnem Sudanu dosegli izpustitev več kot 3.000 otrok iz oboroženih skupin in jim pomagali pri reintegraciji v domače okolje.
unicef otroci oborožene sile mednarodni dan