vestnik

Volitve v Srbiji: nepravilnosti na voliščih in fizični obračuni, a Vučić ostaja predsednik

STA, T. L., 4. 4. 2022
Reuters
Po navedbah Vučića je nedeljska zmaga nekaj, česar doslej še ni doživel.
Aktualno

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ponoči že razglasil zmago na volitvah, čeprav uradnih rezultatov še ni. "Vesel sem, da je velika večina ljudi glasovala in pokazala, da je srbska družba demokratična," je Vučić dejal v televizijskem nagovoru in ocenil, da je dobil okoli 60 odstotkov glasov.

"V nobenem trenutku ni bilo negotovosti," je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dejal Vučić. Volilna komisija naj bi uradne izide volitev sporočila šele danes zvečer, a glede na izide vzporednih volitev se Vučiću obeta prepričljiva zmaga na predsedniških volitvah že v prvem krogu.

Glede na prve ocene, ki sta jih po zaprtju volišč v Srbiji objavili agencija za javnomnenjske raziskave Ipsos in Center za svobodne volitve in demokracijo (Cesid), naj bi Vučićevi Srbski napredni stranki pripadlo 121 od 250 poslanskih sedežev, njihovim dosedanjim koalicijskim partnerjem socialistom 32 sedežev, vodilni opozicijski listi Združeni za zmago Srbije pa 36 poslanskih sedežev. Na predsedniških volitvah naj bi Vučićev najresnejši protikanditat Zdravko Ponoš, predstavnik koalicije Združeni za zmago Srbije, dobil okoli 17 odstotkov glasov. 

V Srbiji je včeraj potekal supervolilni dan, potekale so predsedniške, parlamentarne in po nekaterih mestih tudi lokalne voltve. 6,5 milijona volilnih upravičencev je izbiralo predsednika in parlament, v Beogradu in 13 drugih srbskih mestih pa so potekale tudi lokalne volitve. 

Domnevne nepravilnosti na voliščih

Volilni dan so spremljali številni incidenti, med drugim so pretepli vodjo opozicijske stranke Pavla Grbovića, njegova stranka je del zavezništva Združeni za zmago Srbije, ki se bori proti Vučiću in njegovi stranki SNS. Po besedah Grbovića so ga pretepli aktivisti Vučićeve stranke SNS.

Medtem je nevladna organizacija Center za preiskovanje, transparentnost in odgovornost CRTA sporočila, da so zaznali nepravilnosti na kar desetini vseh volišč. Po družabnih omrežjih je med drugim zaokrožil posnetek starejše ženske, ki je želela glasovati za drugega volivca, nakar je prišlo do prerivanja.

srbija volitve