vestnik

V torek zjutraj bodo temperature padle pod ničlo. Bomo tudi letos utrpeli pozebo?

Vestnik.si, 27. 3. 2023
Nataša Juhnov
Vremenoslovci že nekaj dni opozarjajo, da je v torek zjutraj možna pozeba.
Aktualno

Vremenoslovci že nekaj dni opozarjajo, da je v torek zjutraj možna pozeba. Kakšne temperature lahko pričakujemo?

V tem času so pogoste hitre temperaturne spremembe, kar pomeni večje tveganje za sovpadanje zgodnjega razvoja sadnih rastlin in ohladitve. "Nadpovprečno toplo zgodnje pomladansko vreme v marcu je še povečalo akumulirano toploto, ki so jo rastline prejele v prvih mesecih leta in ob izpolnjenih temperaturno pogojenih fizioloških zahtevah so tudi letos sadne rastline pospešile razvoj. Temperature zraka pred nekaj dnevi so bile podobne že skoraj zgodnje poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo v večjem delu Slovenije zopet spustile pod ničlo," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO). 



Poudarjajo, da so najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi odvisne od vrste rastline in drugih dejavnikov. Stopnja fenološkega razvoja je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin. "Medtem ko ponekod marelice že zaključujejo s cvetenjem ali so že odcvetele (na primer na Vipavskem), so breskve na Primorskem že v polnem cvetenju," so navedli. Brsti češenj in višenj so že močno napeti in tik pred cvetenjem, zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta ter v stadiju volne, jablane in hruške pa večinoma v fazi brstenja in prehajanja v fazo odpiranja brsta, še dodajajo na ARSO. "Po podatkih kmetijskih svetovalnih služb so v Spodnji Vipavski dolini hruške povečini v fazi brstenja oz. mišjega ušesa, zgodnje sorte hrušk na toplih legah pa so povečini že v fazah od rožnatega popka do balonskega stadija. Jablane pa so v fazi mišjega ušesa, pri zgodnjih sortah na izpostavljenih legah je že oblikovana listna rozeta z vidnimi cvetnimi popki. Drugod po državi je fenološki razvoj nekoliko kasnejši."

ARSO napoveduje, da lahko negativne temperature ogrozijo vse razvojne faze, sploh če bodo trajale več ur. "Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod -2 °C, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodnih že -1 °C."

Predvsem v zatišnih nižinskih legah bosta precej nizkim jutranjim temperaturam za ta čas botrovala jasna noč in hladen zrak. Negativne temperature bomo po napovedih beležili skoraj povsod po državi, izjema bo Obala. Za Pomurje je napovedana temperatura -1 °C. Prav tako lahko negativne temperature pričakujemo tudi v sredo. "Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni," tako ARSO. 

Nataša Juhnov
Vremenoslovci že nekaj dni opozarjajo, da je v torek zjutraj možna pozeba.
arso pozeba temperature
Kaj zdaj berejo drugi