vestnik

V treh pomurskih zdravstvenih domovih ni soglasja za nadurno delo umaknil nihče

Vestnik.si, STA, 8. 3. 2024
Loris Cipot
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V zdravstvenih domovih (ZD) Murska Sobota, Lendava in Ljutomer soglasja za nadurno delo ni umaknil noben zdravnik. V ZD Gornja Radgona so ga umaknili trije od desetih, v Splošni bolnišnici Murska Sobota pa je 31 zdravnikov od 175 umaknilo soglasje, so povedali direktorji omenjenih zdravstvenih zavodov.

V Pomurju so v zdravstvenih domovih in v bolnišnici sicer vsi solidarni s stavko zdravniškega sindikata Fides, vendar delajo, so povedali vsi trije direktorji zdravstvenih domov, Murska Sobota, Ljutomer in Lendava, Edith Žižek Sapač, Boštjan Pihlar in Olga Požgai Horvat. Tudi v Gornji Radgoni trije umiki soglasij za nadurno delo niso posledica zdravniške stavke, ampak trenutnega pomanjkanja kadra, meni direktor ZD Gornja Radgona Joža Primožič.

Primožič je povedal, da so trije zdravniki od desetih umaknili soglasja za nadurno delo, a po njegovih besedah "poskušajo voziti, kolikor se da". "Seveda bodo težave pri sestavi normalnega delovnega časa ambulant, ob tem, da moramo delati urgentne ambulante in dežurstva. Bomo pa poskušali dobiti zunanjo pomoč." je dejal.

Žižek Sapač, Pihlar in Požgai Horvat so povedali, da pri njih zdravniki niso umaknili soglasij za nadurno delo, čeprav na načelni ravni stavko podpirajo. V ZD Murska Sobota sicer dela okrog 60 zdravnikov, v ZD Ljutomer okrog 20 in v ZD Lendava 19.



V Splošni bolnišnici Murska Sobota pa so povedali, da je 31 zdravnikov od 175 soglasje umaknilo, da pa prav tako nihče ne stavka v smislu neopravljanja dela in da prav vsi delajo, čeprav podpirajo stavkovne zahteve.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.


Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Umiki so se večinoma uveljavili v začetku marca.

zdravstvo bolnišnica stavka sindikat zdravniki zobozdravniki plače