vestnik

Kijevu se bliža dolg ruski vojaški konvoj. V Harkovu napadi na vladne urade in stanovanjska območja

Vestnik.si, STA, 1. 3. 2022
Reuters
Opustošen glavni trg v Harkovu.
Aktualno

Kijevu se približuje dolg ruski vojaški konvoj, kažejo satelitski posnetki. Konvoj, ki je okoli 25 kilometrov oddaljen od ukrajinske prestolnice, naj bi bil dolg več kot 60 kilometrov, poročajo tuje tiskovne agencije. Zgodaj zjutraj so se po več ukrajinskih mestih znova oglasile sirene, poroča BBC.

Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu, je na podlagi svojih satelitskih posnetkov sporočila ameriška družba Maxar. Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drug od drugega, medtem ko so na nekaterih delih vozila zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja pa je opaziti goreče hiše.

ukrajina, kijev, konvoj
Maxar Technologies/via REUTERS
Konvoj ruskih vojaških vozil severozahodno od Kijeva.


Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil - helikopterjev in kopenskih vozil - v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju BBC naj bi ruske sile začele tudi napad na mesto Herson na jugu Ukrajine. Sicer pa je bilo ponoči v več mestih po Ukrajini slišati eksplozije.


Ruska vojska je danes zjutraj obstreljevala središče Harkova, drugega največjega mesta v Ukrajini, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov. "Ruski okupator še naprej uporablja težko orožje proti civilnemu prebivalstvu," je opozoril in objavil posnetke obsežne eksplozije na osrednjem mestnem trgu, kjer je sedež lokalne uprave. Poročil o morebitnih žrtvah in poškodovanih za zdaj ni, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Sinegubov sporočil na Telegramu. Objavil je posnetek, ki prikazuje posledice obsežne eksplozije. "Danes je naš sovražnik začel obstreljevati središče Harkova in stanovanjska območja," je sporočil. Videoposnetek, objavljen na družbenih omrežjih, prikazuje raketo, ki je priletela v pročelje stavbe regionalne državne uprave in povzročila obsežno eksplozijo, v kateri je razneslo okna in bližnje avtomobile, poroča britanski BBC.

harkov, bombardiranje
Reuters
Glavni trg v Harkovu je povsem opustošen.


Zdi se, da so tarča napadov vladni uradi na Trgu svobode v središču mesta, poroča BBC, ki je objavil tudi fotografije posledic napada. Te prikazujejo obsežno škodo in ruševine zaradi eksplozije. Harkov, mesto na ob ruski meji severovzhodu Ukrajine, kjer živi približno 1,5 milijona ljudi, je tarča ruskih sil, odkar se je v četrtek začel napad na Ukrajino.

harkov, šola, bombardiranje
Reuters
Šola v Harkovu, ki je zagorela po obstreljevanju.


O napredovanju ruskih sil danes poročajo tudi iz nekaterih drugih delov Ukrajine. Mesto Mariupol ob Azovskem morju na jugovzhodu Ukrajine je ob napredovanju ruskih sil ostalo brez elektrike, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko. Tarča ruskega obleganja je tudi mesto Herson, ki leži na jugu Ukrajine, severno od polotoka Krim. Župan mesta Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da so Rusi tik pred mestom, poroča AFP. V obstreljevanju v mestu Oktirka na severovzhodu Ukrajine je bilo v ponedeljek po navedbah tamkajšnjega regionalnega guvernerja ubitih najmanj 70 ukrajinskih vojakov, poroča AFP.

ukrajina rusija vojna
Kaj zdaj berejo drugi