vestnik

V Gančanih nočejo proizvodnje

Majda Horvat, 26. 2. 2020
Majda Horvat
Dotrajano stavbo nekdanje železnine so začeli rušiti. Vlagatelj naj bi tu zgradil poslovno-stanovanjski objekt.
Aktualno

Skupina krajanov iz Gančan je podpisala peticijo, v kateri od Občine Beltinci zahteva, da celotno območje katastrske občine Gančani nameni z ustreznim prostorskim aktom zgolj za stanovanjsko gradnjo in družbenokoristne ter športne površine.

Prav tako od občine terjajo, da uredi obstoječo cesto, ki vodi do avtocestnega priključka. Ob tem še navajajo, da se že več kot deset let ubadajo s povečanimi emisijami zdravju škodljivih snovi zaradi industrije in povečanega prometa skozi naselje in ob njem prav zaradi razmaha industrije. Zahtevajo tudi, da peticijo takoj obravnava občinski svet, si pridobi strokovne rešitve ter o sprejetih sklepih obvešča javnost.

Podjetniki zavračajo navedbe


Na peticijo krajanov so se že odzvali podjetniki, ki trdijo, da navedbe krajanov niso podprte z dokazi, ter predlagajo, da občinski svet peticije ne obravnava, dokler podpisniki peticije ne priložijo verodostojnih dokazov za svoje trditve. Sami ugotavljajo, da se dejavnost podjetništva v Gančanih odvija že od leta 1973 in da so bile vse širitve dejavnosti izvedene na obrobju vasi. Ob tem priznavajo, da se je zaradi širitve dejavnosti povečal dostavni promet, v zadnjih desetih letih za 200 tovornjakov na leto, vendar to po njihovem mnenju ne povzroča bistvenega povečanja izpustov ogljikovega dioksida, na osnovi katerega bi lahko nekdo sprejemal tako ostre omejevalne ukrepe, kot jih predlagajo pobudniki.


Župan za dogovor
»Vsi si želimo čisto in zdravo okolje ter imamo pravico to tudi zahtevati. Hkrati pa moramo biti pošteni do podjetnikov, ki neko dejavnost že opravljajo, in imeti razumevanje za gospodarsko pobudo ter ji omogočiti razvoj,« je povedal beltinski župan Marko Virag. Poudaril je, da bo v prihodnje naloga občine doseči konsenz glede opredelitve spalnih oziroma stanovanjskih območij in območij, kjer se bo razvijala poslovna in gospodarska dejavnost. Že zdaj pa je jasno, pravi Virag, da industrija sodi v industrijske cone, medtem ko poslovna oziroma obrtna dejavnost sodi tudi na obrobje nekih naselij. »Imamo pa težavo,« še pove župan. Zdaj ko občina pripravlja nove prostorske akte, nekatera ministrstva pogojujejo soglasje za širitev navzven na kmetijska zemljišča s tem, da se najprej zapolnijo nepozidane površine znotraj strnjenih naselij, v katerih je tudi veliko nenaseljenih in starih stavb.

naj-športnik, naj-športniki, občina-beltinci, razglasitev
Aleš Cipot
Vsi si želimo čisto in zdravo okolje ter imamo pravico to tudi zahtevati, hkrati pa moramo biti pošteni do podjetnikov, pravi beltinski župan.

Občina Beltinci je po več neuspelih poskusih v preteklosti konec lanskega leta prodala objekt stare železnine s pripadajočim zemljiščem v Beltincih. Kupec je podjetje Jacko v lasti Jasmina Šantla, ki je dotrajano stavbo že tudi začelo rušiti, ob prevzemu stroškov rušenja, ki naj bi znašali do 25 tisoč evrov, pa je vlagatelj občini plačal še 19.700 evrov kupnine. Kot je napovedal, bo na tem prostoru zgradil poslovno-stanovanjski objekt.
Še lani je Občina Beltinci načrtovala, da bi z Župnijo Beltinci sklenila pogodbo o zamenjavi objektov, tako da bi nekdanjo železnino zamenjala za stanovanjsko stavbo ob Domu Janka Škrabana. Zaradi odhoda župnika Alojza Benkoviča v drugo župnijo do dogovora ni prišlo.

gančani občina-beltinci