vestnik

V večnost je odšel upokojeni škof Jožef Smej, pokopali ga bodo v Bogojini

Vestnik, 22. 11. 2020
sta
Včeraj je umrl Jožef Smej.
Aktualno

Pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so potrdili novico, da je včeraj v 99. letu starosti umrl upokojeni škof Jožef Smej. Zadnja leta je preživel v Domu svetega Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah.

Jožef Smej se je rodil 15. februarja 1922 v Bogojini. Kot so zapisali pri SŠK, je v bogoslovje vstopil v Mariboru, končal pa ga je v Sombotelu, kjer je 8. decembra leta 1944 prejel mašniško posvečenje. Smej je med letoma 1944 in 1948 deloval kot kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in Turnišču, nato pa je bil do leta 1969 najprej kaplan ter pozneje župnik in dekan v Murski Soboti.

V Maribor se je preselil leta 1969 in tam opravljal službo stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan 25. aprila 1983, posvečen pa 23. maja istega leta. 18. junija 2009 se je upokojil. Njegovo škofovsko geslo se glasi: »Milosti polna, spomni se«, še sporočajo iz SŠK.

Opus njegovih del obsega čez 150 enot

"Življenjsko delo škofa Smeja je obsežno in vsestransko, saj se je poleg duhovniške in škofovske službe ukvarjal tudi s pesnjenjem, pisateljevanjem, prevajanjem in preučevanjem cerkvene zgodovine. Nenehno se je zanimal za kulturno preteklost in za življenje ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali vero in slovenstvo. Napisal je več izvirnih znanstvenih in leposlovnih del, sodeloval je pri prevajanju Bogoslužnega molitvenika, Zakonika cerkvenega prava, Svetega pisma stare in nove zaveze ter komentarjev k psalmom," so še navedli. Smej se je tudi poglabljal v življenje in delo dr. Franca Ivanocyja in njegovih sodelavcev, ki so v drugi polovici prejšnjega stoletja obračali kolo zgodovine in kulture med Muro in Rabo. Bibliografija njegovih del obsega več kot 150 enot, med katerimi so v veliki meri samostojne knjižne publikacije. Pri SŠK je bil odgovoren za Slovenski ekumenski svet. 

Jožef Smej, škof
Majda Horvat
Jožef Smej se je rodil 15. februarja 1922 v Bogojini, umrl pa je 21. novembra 2020. Zadnja leta je bival v Domu sv. Lenarta v Lenartu v Slovenskih goricah.

8. junija 2015 je upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej prejel visoko madžarsko državno odlikovanje Madžarski zlati križ za zasluge. "Priznanje je sad njegovega poznavanja madžarske literature ter prevodov klasičnih romanov iz 19. in 20. stoletja iz madžarščine v slovenščino," še pišejo pri SŠK. Smej je bil tudi častni občan Mestne občine Maribor, saj je z življenjskim delom, kulturnim in duhovnim ustvarjanjem prispeval k znanstveni, kulturni in duhovni obogatitvi mesta. 

Poleg tega je škof Smej leta 2016 od predsednika Boruta Pahorja prejel državno odlikovanje Red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev. "V utemeljitvi so zapisali, da "opus škofa Smeja ni namenjen le pripadnikom njegove verske skupnosti, nenehno se je zanimal za kulturo in ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali svojo vero in narodnost. Pomemben prispevek k duhovni kulturi je dal tudi s svojo človeško držo. Velja za človeka visoke integritete, iskrenega zagovornika strpnosti in medsebojnega razumevanja, zaradi česar ima posebno mesto v srcu Slovencev, še posebno Prekmurcev, ki so ga uvrstili med osebnosti leta 2000," so poudarili pri škofovski konferenci.

Upokojenega škofa bodo v ožjem družinskem krogu pokopali v torek, 24. novembra, v Bogojini. Posebna spominska slovesnost bo po koncu izrednih razmer. Iz SŠK pa še sporočajo, da lahko verniki pogreb spremljajo preko neposrednega prenosa, ki bo v torek ob 15. uri na Radiu Ognjišče in na njihovi spletni strani. 

jože-smej škof smrt
Kaj zdaj berejo drugi