vestnik

Mura narasla do roba nasipov, obeta se nedeljsko odprtje trgovin

Rok Šavel, 4. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Velik pretok in visok vodostaj reke Mure v Gornji Radgoni.
Aktualno

Pristojni s predsednikom vlade Robertom Golobom na čelu o aktualnih razmerah zaradi poplav, ki so prizadele državo.

Obilne padavine, ki so zajele Slovenijo so vodile v razlitje rek in obsežne poplave. Ob ogromno gmotni škodi je prišlo celo do smrtnih žrtev, najhuje pa je bilo na Korošem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta odrezani od sveta. Na tiskovni konferenci premier Robert Golob, minister za obrambo Marjan Šarec, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in predstavnik Agencije Republike Slovenije za okolje Janez Polajnar predstavljajo aktualne razmere in obete. Burno vremensko dogajanje naj bi se namreč nadaljevalo.

Obilne padavine, ki so zajele Slovenijo so vodile v razlitje rek in obsežne poplave. Ob ogromno gmotni škodi je prišlo celo do smrtnih žrtev, najhuje pa je bilo na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, ki sta odrezani od sveta. Na tiskovni konferenci premier Robert Golob, minister za obrambo Marjan Šarec, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in predstavnik Agencije Republike Slovenije za okolje Janez Polajnar predstavljajo aktualne razmere in obete. Burno vremensko dogajanje naj bi se namreč nadaljevalo vse do nedelje.

Škoda bo rekordna, Slovenija po pomoč

Po besedah Goloba bo škoda zaradi poplav rekordna in najvišja v času samostojne države, imamo pa v Sloveniji najboljši sistem zaščite in reševanje v Evropi, kar nas lahko navdaja z optimizmom. Na jutrišnji seji vlade bodo obravnavala sprememba zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki so ga že predstavljali v minulih tednih in predvideva hitrejše ukrepanje in povrnitev stroškov občinam za intervencije in sanacije. Po navedbah premierja bodo po seji novelo zakona vložili v zakonodajni postopek, da ga bo državni zbor kljub parlamentarnim počitnicam obravnaval že sredi naslednjega tedna. Ravno tako se bodo jutri na vladi seznanili z pomočjo, ki je bila ponujena Sloveniji s strani Evropske unije in sosednjih držav. "Razmere so katastrofalne, zato je prav, da vzamemo pomoč, ki je na razpolago," je poudaril Golob in pri tem dodal, da bo državo obiskal tudi evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Janez Lenarčič za koriščenje sredstev iz solidarnostnega sklada za sanacijo cestne infrastrukture. Na vladi naj bi obravnavali tudi ukrep v smeri odprtja trgovin v nedeljo, da bi ljudje jutri, torej v soboto, ostali doma in se ne izpostavljali nevarnostim.

premier, predsednik vlade, Robert, Golob
S.R. / M24
Premier Robert Golob je napovedal, da bodo na jutrišnji izredni seji vlade obravnavali novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, mednarodno in bilateralno pomoč zaradi poplav in nedeljsko odprtje trgovin.

Šarec je dejal, da je na razpolago do 500 vojakov, ki še niso vsi aktivirani, so pa na terenu vsa razpoložljiva sredstva, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je opozoril na nevarno in moteče izvajanje nekaterih, ki ne upoštevajo navodila pristojnih služb, saj se zadržujejo na poškodovani infrastrukturi. Šestan se je ob tem zahvalil helikopterski enoti Slovenske policije in vojske, ki sta danes reševali ljudi, ki niso mogli zapustiti svojih domov. Teh je bilo blizu 200.

Hidrolog Polajnar je napovedal, da bo Sava dosegla rekorden pretok, ravno tako ne bo upada reke Savinje. Naj pa ne bi več naraščala reka Drava, saj so iz Avstrije sporočili, da bodo nekoliko zmanjšali dotok v Slovenijo. Reka Mura bo skozi noč še naraščala in bo dosegla pretok pri približno 1350 kubičnih metrih na sekundo. "To pa je že pretok na robu protipoplavnih nasipov. Upamo, da bodo vzdržali," je izpostavil Polajnar. Ob močnejših nalivih lahko nastanejo še hudourniška razlivanja manjših rek in potokov, hidrološke razmere pa naj bi se pričele umirjati v soboto čez dan oziroma točneje popoldan proti večeru in v noči na nedeljo.

Jutri se bo zaradi silovite ujme nacionalnih razsežnosti še pred sejo vlade sestal Svet za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, torej tudi s predstavniki opozicije.

Maja Hajdinjak
Velik pretok in visok vodostaj reke Mure v Gornji Radgoni.
vlada-rs vremenske-razmere poplave ukrepi