vestnik

V Murski Soboti alarmantne vrednosti prašnih delcev, v zraku tudi virusi

Majda Horvat, 31. 1. 2024
Nataša Juhnov
Največji viri onesnaževanja so cestni promet in kurišča na lesno biomaso, na onesnaženost pa vplivata tudi geografska lega in slabša prevetrenost.
Aktualno

Obrazne maske učinkovito varujejo pred okužbo z virusi in onesnaženim zrakom.

Širjenje okužb in onesnaženost zraka ogrožata naše zdravje bolj, kot smo to pripravljeni priznati. Kajti če bi imeli to v zavesti, bi bilo tudi manj brezbrižnega in več samozaščitnega ravnanja.
Po epidemiji covida-19 smo povsem pozabili na pomen zaščitne obrazne maske. Čeprav je bilo njihovo nošenje v času epidemije obvezno in zato pri mnogih osovraženo, so številne raziskave dokazale, da so maske učinkovite pri preprečevanju okužb ne le z virusom covida-19, ampak vseh okužb, ki se prenašajo s kapljicami. »Včasih smo postrani gledali Japonce, ki so nosili maske še pred pojavom covida-19, čeprav so to počeli z razlogom. Še zmeraj namreč velja, da maska dobro varuje pred širjenjem kapljičnih okužb,« pravi Dean Köveš, zdravnik družinske medicine iz zdravstvenega centra Živa na Tišini.

Netkani materiali, ki se uporabljajo za izdelavo obraznih mask, filtrirajo dihalne kapljice ter tako ustavijo bakterije in aerosole z virusi, ki so po velikosti primerljivimi z virusi gripe. Prav tako se pri dihanju skozi masko na vlaknih ustavijo najprej veliki prašni delci, nato se z elektrostatičnim učinkom absorbirajo še majhni prašni delci. Obrazne maske torej filtrirajo tako tekočine kot delce, zaradi svoje poroznosti tudi ne ovirajo preveč dihanja ter so zelo lahke.

Misliti nase in obvarovati druge

Nestabilno vreme z vmesnimi obdobji visokih temperatur, ki smo jim bili priča v zadnjem času, je kot nalašč za širjenje virusov. Veliko je obolelih s covidom-19, prav tako ljudje zbolevajo za gripo, zaradi respiratornega sincicijskega virusa in drugih povzročiteljev okužb, o porastu akutnih okužb dihal, pojavu gripe in gripi podobnih bolezni poroča tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Okužbe se pojavljajo pri vseh starostnih skupinah, jih je pa za zdaj statistično manj v starostni skupini nad 65 let.

Zaradi razsajanja okužb je preventivno ravnanje, kamor sodi tudi nošenje mask, zelo priporočljivo. Kronični bolniki naj bi maske nosili zato, da se obvarujejo pred okužbo, tisti, ki kažejo znake okužb, pa zato, da bi obvarovali druge. »Sam zelo rad poudarjam, da je nošenje mask v številnih primerih tudi znak solidarnosti do sočloveka, na kar pozabljamo,« opomni zdravnik Dean Köveš.

koronavirus, simbol, maska
Niko Časar
Obrazne maske učinkovito varujejo pred okužbo z virusi in onesnaženim zrakom.

Maska je učinkovita, če je nameščena pravilno, torej da se dobro prilega obrazu in da pokrije nos in usta. Ob nošenju mask pa je treba poskrbeti še za higieno rok, pomisliti je treba tudi na brisanje površin ter prezračevanje prostorov.
Toda v času kurilne sezone je v strnjenih naseljih in predvsem ob megli in temperaturnem obratu zunanji zrak onesnažen tako, da zračenje prostorov z odpiranjem oken ni mogoče. »Onesnažen zrak slabo vpliva na bolezni dihal, kar je že dolgo znano pravilo,« pove tudi zdravnik Dean Köveš, dokazano pa tudi prispeva k razvoju bolezni srca in ožilja.

Posledice onesnaženega zraka vidne čez čas

Negativne posledice izpostavljenosti onesnaženemu zraku niso vidne takoj, temveč se pokažejo šele čez čas. Najbolj ranljive skupine so otroci, nosečnice, kronični bolniki, starejši in tisti, ki so vsakodnevno izpostavljeni visokim koncentracijam onesnaženega zraka. Največji viri onesnaževanja so cestni promet in kuriščana lesno biomaso, na onesnaženost pa vplivata tudi geografska lega in slabša prevetrenost. Najbolj problematična onesnaževala so trdi delci, ki jih označujemo s PM10 in PM2.5, dušikovi oksidi (NOx) in prizemni ozon (O3).

kakovost-zraka, delci-pm10, pm2
ARSO
Dnevno povprečje delcev v zraku na merilni postaji Cankarjeva ulica, Murska Sobota.

Agencija RS za okolje ima postavljenih 23 merilnih mest, ki na različnih mestih po Sloveniji merijo tudi onesnaženost zraka s prašnimi delci, in od vseh najbolj izstopajo izmerjene vrednosti PM10 ter PM2.5 v Cankarjevi ulici v Murski Soboti. Presežene vrednosti so bile izmerjene tudi v Rakičanu.

Štiriindvajseturna mejna vrednost PM10 za varovanje zdravja ljudi je 50 µg/m3 in je lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu. V letu 2022 je bila v Cankarjevi ulici dnevna mejna koncentracija presežena kar 39-krat, lani 18-krat, največkrat prav januarja in februarja. Avtomatska merilna postaja visoko onesnaženost zraka v Cankarjevi ulici meri tudi letos.

kakovost-zraka, delci-pm10, pm2
ARSO
Dnevno povprečje delcev v zraku na merilni postaji Rakičan.

delci virusi onesnažen-zrak