vestnik

Ambiciozni načrti za vzpostavitev Talent centra Slovenija ob Soboškem jezeru

Rok Šavel, 19. 9. 2024
Loris Cipot
Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Blaž Cvar, soboški župan Damjan Anželj in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka so si prejšnji četrtek po podpisu pisma o nameri segli v roke, toda zdaj manjka še podpis tistega, ki bo projekt financiral. Foto Aleš Cipot
Aktualno

Soboški projekt simbolno podprli obe največji združenji slovenskega gospodarstva – Pričakujejo še podporo države in potrebne milijone

Že dlje časa v javnosti kroži ideja o projektu talent centra, za katerega si na podlagi dobre prakse iz Gradca v Avstriji prizadeva Mestna občina Murska Sobota. Gre za del projekta, poimenovanega Tehnološko kompetenčni park Soboško jezero, v okviru katerega bi vzpostavili tudi delovanje prej omenjenega Talent centra Slovenija. Umestili bi ga na občinsko zemljišče, veliko skoraj 12 tisoč kvadratnih metrov, nasproti paviljona Expano.


Za 23 tisoč udeležencev na leto
Osnova za soboški projekt je model, ki ga je razvil in ga izvaja Talent center Graz. Ta je bil vzpostavljen leta 2016 na 1300 kvadratnih metrov velikem območju in na pobudo ter s financiranjem štajerske gospodarske zbornice ob sodelovanju Univerze Karla Franca v Gradcu. Graški center je stal okoli tri milijone evrov, na leto pa naj bi njegovo obratovanje stalo okoli milijon evrov. Zasnovan je tako, da se lahko v njem preizkusi oziroma odkrije svoje talente okoli 10 tisoč mladih na leto. 

Ambicioznejši od avstrijskega zgleda

Soboški kompetenčni center je dimenzioniran veliko ambiciozneje in širše, na okoli 5000 kvadratnih metrov neto površine. Poleg prostorov talent centra bi v okviru objekta delovala uprava celotnega centra in Soboškega jezera, zajemal bi konferenčne prostore, laboratorij in pisarne, zagotovljenih pa bi bilo še 60 parkirnih mest za osebna vozila in dve parkirni mesti za avtobuse. 

Prejšnji četrtek je bil storjen prvi korak do uresničitve projekta, saj so soboški župan Damjan Anželj, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka in predsednik Obrtne zbornice Slovenije Blaž Cvar v Expanu podpisali pismo o nameri sodelovanja pri ustanovitvi Talent centra Slovenija. Projekt je del regionalnega razvojnega programa in tudi soboškega proračuna, kjer je zanj rezerviranih 200 tisočakov letos in tri milijone v prihodnjem letu, a je odvisen od pridobitve sofinanciranja.

komptenečni park
Mestna občina Murska Sobota
Poleg prostorov talent centra bi v okviru objekta delovala uprava celotnega centra in tudi Soboškega jezera, zajemal bi še konferenčne prostore, laboratorij in pisarne. Foto Mestna občina Murska Sobota

Vrednost projekta naj bi bila, kot je bilo slišati na predstavitvi ob podpisu pisma o nameri, od 5 do 7 milijonov evrov, pri obravnavi projekta v regionalnih razvojnih organih, kjer ga skušajo uvrstiti v dogovor za razvoj regije, se pojavlja celo znesek 13,7 milijona evrov. Podpisniki so navedli, da se strinjajo, da bi uspešna izvedba projekta prispevala k spoprijemanju z izzivom pomanjkanja kakovostne in motivirane delovne sile, ki ima negativen vpliv na naše gospodarstvo in družbo kot celoto. Zato je ključno, da se k reševanju navedene problematike pristopi strokovno, inovativno in učinkovito, so poudarili. Anželj je ob podpisu povedal, da bo delovanje centra usmerjeno na ciljno skupino mladih, približno 20.000 posameznikov, ki vsako leto izbirajo svojo poklicno pot, hkrati bodo poskušali preprečiti pomanjkanje kadrov glede na potrebe gospodarstva in napačne odločitve pri izbiri poklica.

»Praksa, ki smo si jo ogledali v Gradcu, kaže, da takšen center bistveno prispeva pri zmanjšanju števila opustitev šolanja ali prehodov v drugo šolo. Namenjen pa bi bil tudi odraslim zaposlenim, ki se želijo prilagoditi novim trendom na delovnem mestu, se naučiti novih veščin ali razumeti svoje interese in talente na globlji ravni,« je dodal župan.

Cilj je torej, da talent center kot pilotni projekt za Slovenijo zagotovi inovativno in kreativno okolje, ki bo delovalo kot inkubator za spodbujanje znanstveno podkrepljene poklicne usmeritve in premišljenega odločanja mladih o nadaljnjem izobraževanju glede na kompetence, talente, sposobnosti in cilje. V nasprotju z graškim pa bi lahko na leto sprejel kar 23 tisoč udeležencev, kolikor je približno v državi osnovnošolcev v eni generaciji.

Kdo bo plačal?
V čem je težava? Predvsem v denarju. V okviru dogovora za razvoj regije, ki ga bodo predvidoma še ta mesec potrdili v regionalnih organih, je za inkubatorje, kamor spada tudi talent center, rezerviranih manj kot 900 tisoč evrov. Poleg soboškega projekta, ki je ocenjen na skoraj 14 milijonov evrov, si za financiranje prizadevajo še v občinah Turnišče, Moravske Toplice in Puconci s skupnim projektom, ki so ga imenovali Mrežni podjetniški inkubator povezovalnik, in lendavska občina s svojim podjetniškim inkubatorjem.

Vrednost projekta navedene trojice občin je okoli štiri milijone evrov, lendavski inkubator naj bi stal slaba dva milijona evrov. Skupaj je bilo v prvi dopolnitvi povabila ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj v okviru dogovora za razvoj regije za projektne predloge pomurskih občin na razpolago nekaj več kot 38 milijonov evrov.

Poleg začetnega vložka si pobudniki projekta prizadevajo tudi za pridobitev sistemskega vira financiranja za obratovanje centra. Kot je v predstavitvi projekta poudaril podžupan soboške občine Timi Gomboc, ki je v okviru mestne občine gonilna sila projekta, je poleg znatnih finančnih vložkov za razvoj, gradnjo in zagon takega projekta treba upoštevati tudi visoke tekoče stroške, kot so osebje, trženje, vzdrževanje, in druge operativne ter zunanje stroške, vključno z morebitno pridobitvijo licence graškega centra. Sistemski vir v prevodu pomeni javni vir, zato bi k projektu morala tako ali drugače pristopiti tudi država.

talent-center mestna-občina-murska-sobota