vestnik

(VELIKONOČNA POSLANICA ŠKOFA NOVAKA) Bog je že med nami

Vestnik.si, 31. 3. 2024
Jure Zauneker
Leon Novak
Aktualno

Danes je največji krščanski praznik, velika noč. Zbrali smo poslanice cerkvenih predstavnikov, preberite, kaj je ob prazniku zapisal evangeličanski škof Leon Novak.

Kljub velikonočnim praznikom, ki so na stežaj odprli vrata praznovanju Božje ljubezni ter zmage Kristusa nad temo in sovraštvom tega sveta, je svet na videz ostal nespremenjen. Tiskani in digitalni mediji nam posredujejo novice o umiranju, izkoriščanju in uničevanju sveta, v katerem živimo.

»Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« so bile Jezusove zadnje besede na križu. Trpljenje in bolečine, zasramovanje in zaničevanje, vse to je pustilo globoke sledi v Kristusovi duši in njegovem srcu.

»Moj Bog, moj Bog, zakaj si me zapustil?« je tudi krik tistih, ki trpijo za posledicami vojne, nasilja, hude bolezni, nepravičnosti ali osamljenosti. V takih trenutkih se nam zdi, da so nas vsi zapustili: naši prijatelji, sorodniki, morda družinski člani in celo Bog.

Kje je torej Bog, kadar smo žalostni, trpinčeni, kadar umiramo in ko nas v globini duše zaradi vsega, kar se dogaja v svetu, boli? Bog je že med nami, je že tu – od vsega začetka. Bog se povezuje z bolnimi, preganjanimi, umirajočimi, ubogimi in trpečimi ter vzpostavlja moč, oblast in kraljestvo, ki se nagiba v njihovo korist in blagodejnost. Na veliki petek se nam je Kristus pridružil. Bil je zasmehovan, ranjen, trpinčen, krvavel je, jokal in umrl je. A podelil je dostojanstvo za vse čase tistim, ki trpijo, s tem ko je bil soudeležen pri njihovi bolečini.

Po treh dneh je Jezus vstal od mrtvih in s tem dokazal, da je natanko tisti, za kogar se je razglašal med svojim zemeljskim delovanjem. To dejstvo oživi naše zaupanje in vero v Boga, ko tudi sami trpimo in ugašajo naše življenjske moči. Za vsakim trpljenjem, za vsakim umiranjem in tragično smrtjo pride velika noč. Čeprav tega še ne vidimo in ne zaznamo glede na trenutno stanje v svetu, nam velikonočno sporočilo zagotavlja dokončno Božjo zmago nad hudim in slabim.

V imenu Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji vam želim blagoslovljene in mirne ter z Božjo ljubeznijo prežete velikonočne praznike.

velika-noč poslanica leon-novak evangeličanski-škof