vestnik

(FOTO) Veteranska društva organizirala že 22. spominski pohod ob meji

Dani Mauko, 4. 7. 2023
Dani Mauko
22. spominski pohod ob meji
Aktualno

V spomin na dan, ko je iz Gornje Radgone odpeljal še zadnji tank JLA

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) je s soorganizatorji – Območnim združenjem Slovenskih častnikov, Združenjem borcev za vrednote NOB Gornja Radgona in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje, pododbor Gornja Radgona, – 3. julija 2023, na dan, ko je leta 1991 odpeljal še zadnji tank okupatorske vojske JLA iz Gornje Radgone, organiziralo 22. spominski pohod ob meji.

spominski-pohod-ob-meji, gornja-radgona, radenci, vojna-za-slovenijo
Dani Mauko
22. spominski pohod ob meji

Pri spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih je po položitvi in prižigu sveče pri obeležju Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi vojne za Slovenijo, ob postrojenju praporščakov, ki jim je poveljeval praporščak ZVVS PO Pomurje Matjaž Perša, zbrane nagovoril predsednik OZ VVS Gornja Radgona Jani Kosi, ki je spomnil na dogodke pred dvaintridesetimi leti. Nato se je okrog šestdeset pohodnikov podalo na pot ob reki Muri proti Gornji Radgoni do spominskega obeležja Nikoli več na Maistrovem trgu, kjer so ob postrojenju praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, ki jim je poveljeval zvezni praporščak ZVVS Dominik Grmek, položili lovorjev venec.

spominski-pohod-ob-meji, gornja-radgona, radenci, vojna-za-slovenijo
Dani Mauko
22. spominski pohod ob meji

Županja Občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš je spregovorila o dogodkih, ki so potekali leta 1991 na območju Gornje Radgone. Slavnostni govornik, predsednik ZVVS, upokojeni generalmajor Ladislav Lipič je povedal, da je Slovenija svojo samostojnost dosegla s pravnimi, političnimi, informacijskimi sredstvi in z oboroženim bojem. Vlada naj v interesu resnice oblikuje zgodovinsko komisijo, ki naj na podlagi dokumentarnega in arhivskega materiala spiše celovit dokument o slovenski osamosvojitvi, je še pozval. 
spominski-pohod-ob-meji gornja-radgona radenci vojna-za-slovenijo