vestnik

(VIDEO) Delavke Mode Mi&lan decembrskih plač ne bodo dobile, kmalu jim bodo začeli vročati odpovedi

Damjana Nemeš, 17. 1. 2024
Jure Kljajić
Moda Mi&lan Gornji Petrovci
Aktualno

Današnjega zbora delavcev sta se udeležila direktor Marko Hozjan in stečajni upravitelj Drago Dubrovski.

Že včeraj smo poročali, da je bila na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) v torek objavljen sklep Okrožnega sodišča Murska Sobota o začetku stečajnega postopka nad podjetjem Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec. Za stečajnega upravitelja je bil imenovan Drago Dubrovski, ki se je včeraj zjutraj skupaj z direktorjem podjetja Markom Hozjanom udeležil zbora delavcev. Tam so ti bili seznanjeni, da jim plač za december ne bodo izplačali, te bodo namreč postale del stečajne mase. »Decembrskih plač delavkam nismo izplačali. Na dan, ko smo jim plače poskusili izplačati, je Finančna uprava Republike Slovenije blokirala naše račune,« je hitel pojasnjevati Hozjan, ki je na našo trditev, da so imeli možnost vsaj del plač izplačati že prej, odgovoril le, da podjetje na računih žal ni imelo dovolj sredstev.

moda-mi&lan, marko-hozjan
Jure Kljajić
Marko Hozjan.

Kot je ob robu zbora delavcev pojasnil stečajni upravitelj Dubrovski, morajo sedaj najprej videti, kakšne podatke imajo na razpolago in kako hitro jih je moč pripraviti. »Po posvetovanju s sindikatom in vseh ostalih formalnostih bomo začeli pripravljati odpovedi. Dejansko je to stečaj, kar pomeni, da bodo vsi delavci odpovedi prejeli, vendar morda z različnim časovnim zamikom, ta bo odvisen od potreb podjetja. Predvsem moramo videti, kako so urejeni podatki za delavce in njihove terjatve, šele takrat bo mogoče dosti bolj natančno načrtovati, kako in kaj, je pa seveda to sedaj prioriteta,« je še pojasnil.

moda-mi&ian, stečajni-upravitelj, drago
Jure Kljajić
Stečajni upravitelj Drago Dubrovski.

Po besedah Hozjana, ki bi se s sindikatom in delavci moral sestati že prejšnji petek, vendar je domnevno zaradi bolezni srečanje odpovedal, imajo v podjetju, ki zaposluje 98 delavcev, še nekaj dela. »Zagotovo za nekaj tednov, vendar je to sedaj pristojnost stečajnega upravitelja, da pove, ali delo nadaljevati. Njegov namen je povečevati stečajno maso in s tem tudi možnost, da delavci in ostali zaposleni dobijo plačano, kar še morajo dobiti,« je povedal Hozjan in dodal, da ima podjetje še za približno 100 tisoč evrov odprtih terjatev. »Gre za zdrave terjatve, kar pomeni, da jih bo stečajni upravitelj lahko izterjal.«

moda-mi&lan, marko-hozjan
Jure Kljajić
Moda Mi&lan Gornji Petrovci
Kaj bo s prostori podjetja, Hozjan ni znal pojasniti. »Kdo bo to kupil, ne vem, niti ne vem, če so interesi Joca Pečečnika drugačni. Stečaj tukaj pomeni zaključek te zgodbe,« je še rekel.

moda-mi&lan gornji-petrovci stečaj