vestnik

Virs začel največjo naložbo doslej. Prihodnost je v razvoju aplikacij za dosego visoke ravni avtomatizacije, ko bodo roboti stregli robotom

Majda Horvat, 25. 10. 2023
Majda Horvat
Za večjo naložbo sta se lastnika podjetja Aleš Puklavec in Renato Pahor, ki zaseda tudi mesto direktorja (na fotografiji), odločila že pred letom in pol, ko so se spopadali z velikimi težavami zaradi zastojev pri dobavi strojnih komponent.
Aktualno

Naložba, vredna 1,6 milijona evrov, namenjena razširitvi proizvodnih zmogljivosti.

Lendavsko podjetje Virs je po dvajsetih letih poslovanja začelo največjo naložbo doslej. V razširitev proizvodnih zmogljivosti bo investiralo približno 1,6 milijona evrov. Novi proizvodni prostori bodo veliki 1200 kvadratnih metrov, kar je toliko, kot merijo vsi obstoječi, v novem objektu, ki ga že gradijo, pa bodo uredili še nekaj pisarniških in drugih prostorov, potrebnih za zaposlene.



Vlagatelji postajajo previdni



Za večjo naložbo sta se lastnika podjetja Aleš Puklavec in Renato Pahor, ki zaseda tudi mesto direktorja, odločila že pred letom in pol, ko so se spopadali z velikimi težavami zaradi zastojev pri dobavi strojnih komponent. Zato so začeli razmišljati o naložbi v vzpostavitev lastnih kapacitet za proizvodnjo strojnih delov, za kar so imeli pripravljen že tudi projekt. Zaradi umiritve razmer na trgu in cen se v to niso podali. So pa zagnali drug, vzporedno načrtovan projekt, širitev kapacitet za montažo robotskih celic. Odločitev za to naložbo je bila dokončno sprejeta spomladi letos, vendar so se zaradi dobavnih rokov gradbena dela začela poleti. Končana bodo predvidoma januarja oziroma februarja prihodnje leto.

Naložba podjetja sovpada z ohlajanjem gospodarstva na zahodu Evrope. To že nekaj časa ni nobena skrivnost, pravi Pahor, in gotovo se bo to z nekim zamikom preneslo tudi v slovensko okolje. »Temu se bomo morali prilagoditi tudi mi,« ugotavlja sogovornik, vendar za zdaj upada naročil ne čutijo. O pomanjkanju dela ne govori še nihče v poslovnem krogu Virsa, opažajo pa, da so vlagatelji postali previdnejši in se je izvedba nekaterih že napovedanih projektov odložila. Pahor generatorja za neko globoko krizo še ne prepoznava in je zato v velikih razsežnostih tudi ne pričakuje, nedvomno pa se bo morala po njegovem odviti neka konsolidacija prevelikega povpraševanja in konjunkture, ki jo je z velikimi finančnimi spodbudami prinesel pokoronski čas.

virs, podjetje-leta, renato-pahor, aleš-puklavec
Maja Hajdinjak
Lendavsko podjetje Virs je po dvajsetih letih poslovanja začelo največjo naložbo doslej. V razširitev proizvodnih zmogljivosti bo investiralo približno 1,6 milijona evrov.

Sodobna tehnologija po dostopni ceni

Podjetje Virs se po razvojnih projektih uvršča v evropski vrh, med vidnejšimi produkti je bila gradnja kompleksne robotske laserske varilne celice, ki so jo sami razvili pred nekaj leti. Nekaj teh aplikacij je že pri kupcih v obratovanju, pove direktor, in zagotovo v perspektivi omogočajo ohranjanje višje dodane vrednosti, vendar v podjetju Virs svoj pogled zdaj usmerjajo v razvoj laserske varilne celice, ki bi bila cenovno dostopna širšemu krogu porabnikov. Trenutno iščejo partnerje, ki bi sodelovali pri izvedbi tega s ponudbo cenovno sprejemljivejših komponent za gradnjo celic. »Mislim, da smo na dobri poti in da bomo v prvem kvartalu prihodnjega leta imeli takšno celico zgrajeno. Medtem pa smo že tudi razvili celico s kolaborativnim robotom za lasersko varjenje, ki je pripravljena za prodajo.«

Laserska varilna celica omogoča visokokakovostno in hitrejše varjenje, lažje delo in manj odklonov pri spajanju tankih materialov ter barvnih kovin, pojasnjuje Renato Pahor. Gre za tehnologijo, ki ima številne prednosti pred drugimi oblikami varjenja, vendar je razmeroma draga. Zato je nastala potreba po njeni pocenitvi in ustvarjanju produktov za širšo skupino porabnikov. Kot rečeno, so v podjetju Virs zato že razvili manjšo robotsko celico s kolaborativnim oziroma sodelujočim robotom za lasersko varjenje, za katero je potrebnih manj komponent, zamislili pa so si že tudi manjše robotske celice za opravila na različnih področjih, s katerimi bi nadomestili delo človeka.

»Potreba po avtomatiziranju in robotiziranju ponavljajočih se ročnih operacij bo v prihodnje naraščala in naš odgovor na to so enostavnejše, manjše in hitrejše robotske celice,« podčrta Pahor. Ročno delo vse bolj izginja iz proizvodnje povsod tam, kjer je to možno, in temu trendu je treba slediti. Prihodnost je torej v razvoju aplikacij za dosego visoke ravni avtomatizacije, ko bodo roboti stregli robotom.

virs naložba lendava podjetje roboti