vestnik

Vlada bo dala zeleno luč podražitvi vinjet, kdaj bodo nove cene stopile v veljavo?

R.Š., 24. 5. 2023
Jure Zauneker
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji seji bo vlada obravnavala in skoraj zagotovo tudi sprejela predlog uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet.

Kot so navedli v uradu vlade za komuniciranje ob napovedi današnje vladne seje, je zvišanje cen elektronskih vinjet posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale. Pravno podlago za to daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji. Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100.


Ob potrditvi 6,8-odstotne podražitve, se bo se cena letne vinjete za avtomobile povišala s 110 evrov na dobrih 117 evrov, mesečna vinjeta se bo podražila s 30 evrov na 32 evrov in tedenska s 15 evrov na 16 evrov. Za motorje se bo letna vinjeta podražila s 55 evrov za slabe štiri evre, polletna s 30 evrov za dva evra in tedenska za pol evra na osem evrov. Za kombije pa se bo letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, mesečna s 60 na 64 evrov ter tedenska s 30 na 32 evrov. V Darsu, ki so v nasprotju s prejšnjimi leti tokrat s predlogom podražitve uspeli prepričati vlado, ocenjujejo, da bodo na podlagi zvišanja cen do konca leta prejeli za 5,3 milijona evrov dodatnih prihodkov od prodaje elektronskih vinjet, ob predpostavki, da bo količinsko prodaja ostala enaka kot v drugi polovici leta 2022, na letni ravni pa za 14,6 milijonov evrov dodatnih prihodkov.


Začetek veljavnosti nove prodajne cene elektronskih vinjet je določen s 15. junijem 2023. Za uporabnike, ki bodo določili kot dan začetka veljavnosti elektronske vinjete kateri koli dan pred 15. junijem 2023, to pomeni, da bodo elektronske vinjete kupili še po zdaj veljavni ceni, za uporabnike, ki bodo določili kot dan začetka veljavnosti elektronske vinjete od vključno 15. junija 2023 dalje, pa bo veljala nova prodajna cena.

dars podražitev elektronske-vinjete vlada-rs avtocesta