vestnik

Vlada danes o podaljšanju ali sproščanju ukrepov, pričakovati je tudi odločitev o poteku pouka

Vestnik, STA, 5. 11. 2020
Profimedia
Fotografija je simbolična
Aktualno

Vlada bo danes na dopisni seji po pričakovanjih odločala o podaljšanju ali delnem sproščanju nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Krivulja okužb se sicer spodbudno umirja, a število novo sprejetih bolnikov s covidom-19 v bolnišnice še narašča. Tako je, kot so nakazali vladni predstavniki, pričakovati podaljšanje ukrepov.

Glede na vladne podatke t. i. reprodukcijsko število R, ki kaže, koliko drugih okuži en prebivalec, še naprej pada, tudi število novih primerov na 100.000 prebivalcev se niža. A pristojni pozivajo k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov in priporočil. Razmere v bolnišnicah namreč še naprej ostajajo zelo resne, v prihodnjih dneh je pričakovati še vedno večji priliv novih bolnikov s covidom-19 kot bo odpuščenih iz bolnišnice. "Dokler bo temu tako, bo vlada na predlog svetovalne skupine izredno konzervativna in ne bo tvegala nobene sprostitve, ki bi nas morda ponovno odpeljala v vode, iz katerih smo pravkar prišli," je v sredo pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.



Tudi premier Janez Janša je v torek poudaril, da nas čaka "najmanj mesec dni trdega boja z virusom in nato še meseci velike previdnosti". Kot je dejal, je vlada zaradi odločitve ustavnega sodišča omejena na sprejemanje ukrepov, ki lahko trajajo brez nove presoje zgolj teden dni. Pri tem je po njegovih navedbah jasno, da bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje časa.

janez jansa vlada
Twitter/Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša.

Vlada je minuli petek za teden dni podaljšala zaprtje trgovin z nenujnim blagom ter omejitev zbiranja več kot šestih ljudi in gibanja med občinami. Ukrepe za zajezitev širjenja virusa, kot je obvezno nošenje maske, je podaljšala za 14 dni. Še vedno je prepovedano zapuščanje doma med 21. in 6. uro, zaprte so nenujne dejavnosti. Osnovnošolci imajo ta teden podaljšane počitnice, za dijake pouk poteka na daljavo. Prav zato je danes pričakovati tudi odločitev vlade o tem, kako bo potekal pouk prihodnji teden.

vlada koronavirus