vestnik

Vlada o podaljšanju ali sproščanju epidemioloških ukrepov

Vestnik, STA, 26. 5. 2021
A. Nana Rituper Rodež
Ukrepov ne smemo opustiti prezgodaj, epidemija še ni končana.
Aktualno

Vlada se bo danes popoldne sestala na redni seji, na kateri bo razpravljala o podaljšanju ali morebitnih spremembah ukrepov za zamejitev epidemije covida-19. Po trenutnih napovedih bi namreč že prihodnji teden Slovenija lahko prešla v zeleno fazo, kar bi pomenilo dodatno sproščanje ukrepov.

Sedemdnevno povprečje števila okužb z novim koronavirusom je bilo po podatkih za ponedeljek 309, za prehod v zeleno fazo pa bi moralo pasti pod 300. Od 12 statističnih regij jih je sicer v rumeni fazi še pet, to so primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, Jugovzhodna Slovenija, obalno-kraška in zasavska regija, medtem ko so ostale obarvane zeleno. Epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Kranju Irena Grmek Košnik je na torkovi novinarski konferenci potrdila, da se tudi vse ostale regije pomikajo proti zeleni fazi. Ta predvideva odpravo omejitev po vsej državi, obveljali pa bi splošni higienski ukrepi in prepoved obratovanja barov in diskotek.

Grmek Košnikova je sicer opomnila, da bodo v zeleni fazi sproščeni dodatni ukrepi, a bodo nekateri morali tudi ostali. Gre za znane ukrepe, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih in odprtih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati primerne razdalje, razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Omenjenih ukrepov po njeni oceni ne smemo opustiti prezgodaj, epidemija namreč še ni končana. Na vprašanje, kdaj bi lahko bila preklicana, pa je odgovorila, da smo v epidemijo drugega vala vstopili 18. oktobra, ko je bilo okužb 140 na 100.00 prebivalcev in 250 covidnih bolnikov v bolnišnicah, od tega 50 v intenzivnih enotah. "Verjetno bo epidemija končana, ko bomo spet dosegli te številke," je dejala.

koronavirus epidemija ukrepi vlada seja
Kaj zdaj berejo drugi