vestnik

Kako bo s cenami goriv v bodoče? Tako je danes odločila vlada

STA, Vestnik, 31. 3. 2022
Dreamstime
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Vlada je na četrtkovi seji začasno določila najvišje veleprodajne cene določenih naftnih derivatov in metodologijo ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi dviga cen energentov.

Vlada je najvišje maloprodajne cene goriv določila 14. marca - liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina tako od 15. marca ne sme stati več kot 1,503 evra, liter dizla pa ne več kot 1,541 evra. Ukrep velja 30 dni, je takrat povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal: "Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv."

Vlada je določila še najvišje dovoljene veleprodajne cene pogonskih goriv. "Vlada spremlja razmere na trgu in mora skrbeti za obe strani - tako za potrošnike kot za podjetja, ki prodajajo pogonska goriva. Ukrepi so potrebni, da umirjamo razmere na trgu v korist državljanov in gospodarstva," je po današnji seji vlade dejal Počivalšek.

Najvišje dovoljene veleprodajne cene so za dva centa nižje kot najvišje dovoljene maloprodajne cene. Določene so na podlagi ocene, da takšna razlika med malo- in veleprodajno ceno predvsem omogoča prodajo derivatov tudi malim trgovcem, ki jim veletrgovci v zadnjem obdobju niso dobavljali ustreznih količin goriv, je pojasnil Počivalšek.

V najvišji dovoljeni veleprodajni ceni goriv je že vključen davek na dodano vrednost (DDV). "To je končna najvišja možna bruto veleprodajna cena, ki jo veletrgovci lahko zaračunajo pri preprodaji in vključuje tudi DDV," je dejal minister.

Ukrep velja do vključno 30. aprila, še vsaj do takrat se ne bosta spreminjali tudi najvišji ceni bencina in dizla v maloprodaji.

Vlada je tudi sklenila, da bo za čas trajanja sprejetega ukrepa določila nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo. Njegovo višino bo določila z odlokom po izteku ukrepa. Posledično je trgovcem naložila, da zaradi omejitve cen naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati.

Andrej Petelinšek
Najvišje dovoljene veleprodajne cene so za dva centa nižje kot najvišje dovoljene maloprodajne cene.
vlada cena-goriva
Kaj zdaj berejo drugi