vestnik

Vlada spet o protikoronskih ukrepih, strokovna skupina predlagala podaljšanje

Vestnik, STA, 26. 11. 2020
Jure Zauneker
Novi koronavirus še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd. trajajo že mesec dni.
Aktualno

Vlada bo na današnji redni seji znova razpravljala o ukrepih za zamejevanje epidemije covida-19. Glede na napovedi vodje svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović, je skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnih ukrepov.

Minuli teden je vlada na seji najprej za sedem dni podaljšala zaprtje nenujnih trgovin in prepoved ponujanja kulturnih storitev. Začasno je ustavila roke za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih in podaljšala obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje v večstanovanjskih stavbah. V petek je nato sprejela še odločitev za podaljšanje omejitev zbiranja in gibanja.

Beovićeva je ta teden dejala, da bi se lahko o morebitnih spremembah ukrepov pogovarjali šele takrat, ko bodo nazadnje sprejeti ukrepi pokazali učinek, to je proti koncu tega tedna. Novi koronavirus po njenih besedah še vedno v veliki meri kroži med prebivalstvom, kljub temu da nekateri ukrepi, kot so zaprti vrtci, šolanje na daljavo itd. trajajo že mesec dni.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer v sredo ob opozorilu, da epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma, dejal, da vlada pričakuje, da bodo svetovalna skupina in vladni resorji podrobneje čim prej uskladili korake v smeri sproščanja ukrepov, ko bo epidemiološka slika to dopuščala. Izhodna strategija bo temeljila na načrtu sproščanja, ki bo omogočal ukrepanje v obratni smeri kot ob začetku drugega vala, je še pojasnil Kacin.

Niko Časar
Epidemiološke razmere še ne vlivajo optimizma.
vlada ukrepi koronavirus
Kaj zdaj berejo drugi