vestnik

Vlada zaostruje ukrepe: Od jutri prepovedano vsakršno zbiranje ljudi

Vestnik, 12. 11. 2020
Bobo
Jelko Kacin
Aktualno

S ponedeljkom se bodo vnovič zaprla trgovska središča, prozivodnje bodo delovale še naprej

Na današnji vladni tiskovni konferenci so predstavili nove ukrepe, ki jih je sprejela vlada za zajezitev širitve koronavirusa. Kot je uvodoma povedal vladni govorec Jelko Kacin, so po dolgi razpravi pripravili ukrepe, ki na nek način pomenijo doslednejše izvajanje že sprejetih ukrepov. Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da je epidemija koronavirusa v porastu v vseh evropskih državah, pri čemer je danes po njegovih besedah preteklo že 110 dni, odkar število okuženih v večini evropskih držav narašča. Gantar še opozarja, da poleg visokega števila okužb znotraj države narašča tudi število okužb v sosednjih državah. Država pa mora, kot pravi, ohraniti delujoč zdravstveni sistem, za katerega predstavlja epidemija veliko obremenitev. Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 1925 primerov okužb, pozitivnih je bilo 28 odstotkov testov, kar je po besedah Gantarja zaskrbljujoč odstotek. V državi že vrsto dni beležimo tudi vsakodnevno naraščanje števila hospitalizacij in visoko število okužb med zdravstvenimi delavci. Gantar pri tem še izpostavlja dodatno težavo, in sicer vedno večje število starejših okuženih. Po nekaterih modelih naj bi bil danes okužen že vsak 22 prebivalec Slovenije. Glede gospodarskih posledic minister pravi, da bi bile te bistveno večje, če bi epidemija ušla izpod nadzora. Vlada je zato sprejela več ukrepov, katerih namen je v čim večji meri omejiti vse stike, ukrepi bodo veljali 14 dni, zatem pa se bo začelo nadzorovano sproščanje. 

Pri tem bodo šole in vrtci še naprej delovali na enak način kot sedaj. Ponovno bodo ugasnili javni promet in šole vožnje, lahko pa bo obratovala taksi služba. V zaprtih prostorih bodo lahko izvajali športne aktivnosti samo poklicni športniki. Upravne enote bodo lahko izvajale najnujnejša opravila, glede na prihajajočo zimsko sezono bodo lahko delovali vulkanizerji in dimnikarji. Omenjeni ukrepi bodo začeli veljati s soboto. V ponedeljek bodo začeli veljati ukrepi, povezani z gospodarstvom. Tako bodo lahko še naprej delovali industrijske proizvodnje in gradbeništvo na nenaseljenih območjih. Zaprle pa se bodo vse nenujne trgovine in trgovska središča, razen trgovin z živili. “Vsi nestrpno pričakujemo možnost cepljenja proti covidu. Imamo prve resne obete, da bi lahko že decembra prišli do prvih doz cepiva,” je še povedal Gantar.  

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je povedal, da je vlada podaljšala veljavnost odlokov, ki urejata izvajanje ukrepov na področju večstanovanjskih stavb in vzgojno-izobraževalnih institucij. Bo pa z jutrišnjim dnem začel veljati odlok, po katerem zbiranje do 6 ljudi več ne bo dovoljeno. Prepovedano bo vsakršno zbiranje ljudi, razen če gre za člane iste družine ali gospodinjstva. V tem času bo možno skleniti zakonsko zvezo, a bo moral dati soglasje za to minister za delo. Še naprej bo v veljavi tudi omejitev gibanja med občinami ob že določenih izjemah. V ponedeljek oz. v nedeljo ob polnoči pa bo začel veljati odlok, po katerem več ne bodo veljale izjeme glede prehoda državne meje. Tako več lastniki nepremičnin in plovil ne bodo mogli potovati v tujino za krajše časovno obdobje. Če bodo to storili, več ne bo možna vrnitev brez negativnega covid testa ali opravljene karantene, ta pa se lahko prekine najhitreje po petih dneh ob negativnem testu. Odpravljene so tudi izjeme glede preživljanja prostega časa z družino v drugih državah oz. so te izjeme omejene na schengensko območje, ali kakor se je izrazil minister Hojs: “Preživljanje vikendov v Bosni ali Srbiji ni več mogoče.”

epidemija koronavirus slovenija