vestnik

(NALOŽBE V TURIZEM) Pomurju se obeta več novih turističnih zgodb

Vestnik.si, 3. 9. 2023
Rok Šavel
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izdalo sklepe za podporo 58 investicijskih projektov za obnovo ali izgradnjo novih turističnih namestitev.
Aktualno

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je izdalo sklepe za podporo 58 investicijskih projektov za obnovo ali izgradnjo novih turističnih namestitev. S sofinanciranjem v višini dobrih 57,1 milijona evrov je podprlo investicije v skupni vrednosti 217 milijonov evrov.

Rezultate razpisa je predstavil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je izpostavil, da bo slovenski turizem s tem razpisom pridobil 1168 novih visoko kakovostnih nastanitvenih enot v hotelih, motelih, penzionih, kampih, glampingih in turističnih kmetijah. "Vse te namestitve prinašajo višjo dodano vrednost ne samo za podjetja, ampak s tem tudi za zaposlene, lokalno okolje in celoten turizem. Obenem pa bodo projekti tudi visoko energetsko učinkoviti in s tem prispevali k trajnostnemu razvoju. S tem pa zasledujemo tudi cilje v strategiji slovenskega turizma, ki sledijo predvsem zvišanju kakovosti slovenske turistične ponudbe in trajnosti," tako Han. 

han
Sašo Švigelj/M24.si
Gospodarski minister Matjaž Han.

Ministrstvo je z razpisom za sofinanciranje vlaganj v nastanitveno turistično ponudbo za dvig dodane vrednosti turizma podprlo turistične nastanitve višje in visoke kakovosti v dveh sklopih. Prvi se nanaša na investicije v popolno prenovo oziroma rekonstrukcijo, drugi na izgradnjo novih nastanitvenih obratov. Na razpis je prispelo 98 vlog v višini 86,6 milijona evrov zaprošenih sredstev, od tega 43 projektov za prenovo in 55 za izgradnjo. Ministrstvo je imelo po znižanju sredstev zaradi prilagoditev Načrta za okrevanje in odpornost na voljo 58 milijonov evrov, podprli pa so 58 najbolje ocenjenih projektov. 25 jih je iz sklopa 1 in 33 iz sklopa 2. 

Skupna vrednost investicij znaša 217 milijonov evrov, ministrstvo sofinancira dobrih 57,1 milijona evropskih sredstev. Med projekti je podprtih 20 hotelov, 17 penzionov, 12 glampingov, 6 gostišč in 3 turistične kmetije. 

S prijavljenimi projekti so bila uspešna tudi nekatera pomurska podjetja in družbe.

V sklopu 1 sredstva prejmeta:

- Turistično podjetje Počitek - Užitek za rekonstrukcijo nastanitvene turistične infrastrukture Term Vivat in dvig ponudbe iz 4 na 5 zvezdic s trajnostno in energetsko učinkovito nadgradnjo ponudbe. Vrednost investicije: 2,8 milijona evrov, odobrena sredstva: dober milijon. 

- Radgonske Gorice za vlaganje v ureditev RG butični penzion. Vrednost projekta: 3 milijone evrov, odobrena sredstva: 563 tisoč evrov. 

V sklopu 2 sredstva prejmejo: 

- Pannonian Glamping, družba za opravljanje turistične dejavnosti (sedež v Murski Soboti) za izgradnjo glamping naselja Pannonian Glamping. Vrednost projekta: slabih 2,5 milijona evrov, odobrena sredstva: dober milijon evrov.

- Elproing, računalniško programiranje (sedež v Murski Soboti) za projekt Nindri indri Nature Retreat*****. Vrednost projekta: 4,6 milijona evrov, odobrenih sredstev: 1,8 milijona evrov. 

- Grede, pridelava zelenjave, trgovina in storitve Tešanovci za izgradnjo gostišča z nastanitvijo Zlato polje v Tešanovcih. Vrednost projekta: 6,2 milijona evrov, odobrena sredstva: 1,8 milijona evrov. 

- Turizem in druge storitve, Pika Petra Pevec Rituper s.p. (sedež v Martjancih) za glamping park Pika. Vrednost projekta: 1,5 milijona evrov, odobrena sredstva: 789 tisoč evrov. 

- Gostinstvo in turizem Šinkec (Moravske Toplice) za glamping Oaza Moravske Toplice. Vrednost projekta: 1,9 milijona evrov, odobrena sredstva: 759 tisoč evrov. 

- Terme Banovci za novogradnjo (prizidavo) butičnega hotela Narcisa 4* v Banovcih. Vrednost projekta: 6,4 milijona evrov, odobrena sredstva: 1,79 milijona evrov. 

- Super 16, produkcijska hiša (sedež v Ljubljani) za glamping Suhi Vrh - postanek z razgledom. Vrednost projekta: 3,6 milijona evrov, odobrena sredstva: 1,5 milijona evrov. 

turizem razpis prejemniki-sredstev pomurje