vestnik

Vnovično oživljanje Diane: Tuji delavci ali nov dom za starejše?

Rok Šavel, 20. 1. 2024
Jure Zauneker
Kako dolgo bo nekoč znameniti hotel v središču Murske Sobote ponovno obsojen na samevanje? Foto Jure Zauneker
Aktualno

Kljub govoricam nekdanji hotel ne bo namenjen migrantom, toda vprašanje ostaja, kako ga bodo zapolnili lastniki po odhodu starostnikov iz Doma starejših Rakičan.

V zadnjih dneh se je v povezavi z nastanitvijo migrantov omenjal nekdanji hotel Diana, ki po odhodu starostnikov iz Doma starejših Rakičan, ki so tam bivali v času prenove matične enote, sameva. Ni skrivnost, da vlada mrzlično išče dodatne lokacije za nastanitev migrantov oziroma prosilcev za azil, saj ljubljanski azilni dom poka po šivih. To je priznal tudi premier Robert Golob, ki je v intervjuju za Kanal A poudaril, da so ilegalne migracije težava celotne Slovenije in zato ne morejo biti koncentrirane zgolj na Ljubljano. Hkrati je razkril, da naj bi vlada imela dodatne lokacije, ki jih bo aktivirala letos, ni pa povedal, kje naj bi te lokacije bile. V Pomurju je prvi javnost razburil radenski župan Roman Leljak z izjavo, da naj bi nov »azilni dom« postal kar radenski dijaški dom, kar pa so v vladi zanikali. Je pa res, kar so nam potrdili v uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov, da so v tamkajšnjem dijaškem domu nastanjene osebe s priznanim statusom začasne zaščite. V začetku januarja je bilo tako v Radencih enajst oseb, ženske z otroki in par, vsi iz Ukrajine. Kot je razvidno s portala Erar, je lastnica dijaškega doma, Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci, od decembra 2022 do decembra 2023 prejela za več kot 275 tisoč evrov nakazil pristojnega vladnega urada. Nastanitev migrantov je tako ekonomsko gledano razmeroma donosna in smiselna poteza, če obstajajo težave z zapolnitvijo lastnih kapacitet. Informacija o potencialni nastanitvi migrantov v Diani je prišla vse do lokalne oblasti, pri čemer je tudi vodstvo soboške občine, pod pritiskom okolja in posameznih podjetnikov, sprožilo poizvedbo pri pristojnem vladnem uradu. Navsezadnje gre za občutljivo zadevo, ki bi terjala posvetovanje z lokalno skupnostjo. Ali drži, da se v uradu z lastnikom Diane pogovarjajo o nastanitvi migrantov, smo pred tem povprašali tudi sami, pri čemer so nam iz vladnega urada jasno in glasno odgovorili, da ta informacija ne drži. Tako so pozneje odgovorili tudi v soboški občini, saj so iz kabineta župana sporočili, da »Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ni prejel ponudbe in ne načrtuje nastanitve migrantov v prostorih bivšega hotela Diana«.



Gostinski del naj bi ponovno zaživel



Da bi se dogajalo kar koli v zvezi z naselitvijo migrantov, nam je zanikal tudi eden od tvorcev oživljanja nekdanjega hotela Dejan Rituper, ki pa priznava, da išče rešitve, kako zapolniti vrzel po odhodu varovancev rakičanskega doma. Med prednostnimi idejami naj bi bila sedaj, ko se je v zadnjem trenutku izkazalo, da je ustanovitev nove in trajne enote rakičanskega doma v Diani padla v vodo, iskanje drugega izvajalca iste dejavnosti. Alternativo bi tako, kot pravi Rituper, predstavljal eden izmed obstoječih koncesionarjev, kar bi podprla tudi soboška občina, toda pri tem ima zadnjo besedo resorno ministrstvo. Znano je, da ima objekt, kar pričajo tudi izkušnje Doma starejših Rakičan, težave z izpolnjevanjem standardov in normativov za izvajanje dejavnosti institucionalnega varstva. Med možnimi koncesionarji se je omenjala družba DSO Murska Sobota, prej Dom Loka, ki jo obvladuje Rafael Kos. Družba je bila pred dvema letoma uspešna na javnem razpisu in je pridobila koncesijo za izvajanje domskega varstva za 120 mest v Murski Soboti, a so, kot pravi Kos, čakali na odločitev Doma starejših Rakičan, ki je nakazoval, da bo ostal v Diani. Ker se to naposled ni zgodilo, bodo sedaj sprožili postopke za spremembo prostorskega načrta, ki je potrebna za gradnjo načrtovanega doma za starejše na območju nekdanje vrtnarije v Murski Soboti.

Ministrstvo pobude ne podpira

Na pristojnem ministrstvu za solidarno prihodnost so za naš časopis potrdili, da so se seznanili s pobudo o vzpostavitvi domskega varstva, saj so dobili dopise s strani lastnikov, pregledali projektno dokumentacijo in opravili pogovore z zainteresiranimi deležniki. »V tem trenutku vam lahko sporočimo, da na ministrstvu pobude za ustanovitev enote Doma starejših Rakičan v Hotelu ne podpiramo,« so poudarili za naš medij.

Kot skrajno možnost Rituper omenja to, da bi v objektu naselil tuje delavce, saj na trgu obstaja veliko povpraševanje, sicer pa napoveduje, da bo kmalu ponovno zaživel gostinski del, kjer je bila nazadnje kavarna. Rešitev bo skoraj gotovo moral najti hitro, saj je, kot vemo, nakup Diane v višini 1,6 milijona evrov omogočila ljubljanska nepremičninska družba Equinox, ki je svojo terjatev zavarovala s hipoteko na nepremičnini, s končno zapadlostjo posojila 5. januarja 2025. V času, ko je prostore najemal Dom starejših Rakičan, je nepremičninska družba od javnega zavoda prejela 770 tisoč evrov, torej približno polovico posojila, če ne prištejemo obresti. Kot lastnik nepremičnine je v zemljiško knjigo vpisana družba Prekmurka, katere edini družbenik je Ronnie Christopher Horvat, Rituperjev poslovni partner. Družba ima že več mesecev blokiran bančni račun.

hotel-diana migranti diana