vestnik

(VOJNA) Ozemlje jedrske elektrarne okupirali ruski vojaki

Vestnik, STA, 4. 3. 2022
Profimedia
Zaradi obstreljevanja je zagorelo v ukrajinski nuklearki Zaporožje.
Aktualno

Po silovitem ruskem obstreljevanju je ponoči izbruhnil požar v eni od stavb jedrske elektrarne v ukrajinskem Zaporožju. Po več urah negotovosti je gasilcem v jutranjih urah ogenj uspelo pogasiti, žrtev ni bilo, prav tako naj bi bila zagotovljena varnost te največje jedrske elektrarne v Evropi.

Ukrajina je v zgodnjih jutranjih urah sporočila, da je ruski napad povzročil požar v enem od poslopij v jedrski elektrarni. Sama elektrarna naj ne bi bila prizadeta, je pa obstajala bojazen, da bi se lahko požar širil, če ga ne bi kmalu pogasili. Ukrajinski gasilci so sprva poročali, da niso imeli dostopa do prizorišča, nakar so nekaj po 5. uri vendarle začeli gasiti požar. Pogasili so ga približno uro pozneje, navedbe ukrajinskih reševalnih služb povzema britanski BBC. Že pred tem so pristojne službe navajale, da na območju niso zaznali povišanega sevanja, "bistvena" oprema pa naj bi bila nepoškodovana.




Ukrajinski predsednik je v video sporočilu obsodil napad. "Nobena druga država razen Rusije še ni obstreljevala jedrskih elektrarn," je dejal in dodal, da se je "teroristična država sedaj zatekla k jedrskemu terorizmu". Pred morebitnimi posledicami tovrstnih napadov je posvaril tudi Evropo. "Če pride do eksplozije, je to konec vsega. Konec Evrope," je dejal in menil, da lahko le takojšnje evropsko ukrepanje ustavi ruske sile. 

volodimir zelenski
Profimedia
Volodimir Zelenski

Zelenski je že govoril z več svetovnimi voditelji, vključno z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom in britanskim premierjem Borisom Johnsonom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Johnson je pozval k ustavitvi spopadov na območju jedrske elektrarne Zaporožje, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa obtožil nepremišljenih dejanj, ki da lahko neposredno ogrozijo varnost vseh v Evropi. Predlagal bo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN v naslednjih urah.


Elektrarna pod nadzorom Rusov

Ruska vojska je zavzela ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje, je danes sporočila ukrajinska agencija za jedrsko energijo. "Ozemlje jedrske elektrarne Zaporožje so okupirale oborožene sile Ruske federacije," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz omenjene agencije. Dodali so, da zaposleni v nuklearki še naprej upravljajo reaktor, prav tako se v skladu z običajnimi varnostnimi pravili nadaljuje oskrba z električno energijo. 

2022-03-04T035050Z_819303223_RC2EVS9DOBT7_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-NUCLEAR-PLANT-FIRE
Reuters
Posnetki z nadzorne kamere prikazujejo pristanek izstrelka ruske vojske na območju jedrske elektrarne Zaporožje.

Drugi krog pogajanj

V Belorusiji se je sinoči končal drugi krog pogajanj med delegacijama Ukrajine in Rusije. Ukrajinska stran je sporočila, da so dosegli dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, potem ko je iz države zaradi ruske invazije zbežalo že več kot milijon ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Drugi krog pogajanj je končan. Na žalost Ukrajina še ni dosegla rezultatov, ki jih potrebuje. Sprejeta je samo odločitev o organizaciji humanitarnih koridorjev," je tvitnil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak.Ukrajina sicer zahteva tudi takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih sil.

ukrajina rusija jedrska napad vojna
Kaj zdaj berejo drugi