vestnik

Novi knjižni deli Borisa Brunca. Piše o vrnitvi balkanske lepotice in pesmih svojega časa

I. B., 16. 4. 2024
Ines Baler
O vsebini novih knjižnih del se je z Borisom Bruncem pogovarjal urednik Robert Titan Felix.
Aktualno

Zgodba se dogaja na različnih koncih sveta. Izdal tudi zbirko Pesmi mojega časa, ki zajema 83 pesmi.

Boris Brunec iz Dokležovja je pred kratkim predstavil svoji novi knjižni deli – pesniško zbirko Pesmi mojega časa, ki je izšla pri Zavodu Volosov hram, ter roman Balkanska lepotica: Vrnitev, ki ga je izdal Zavod Droplja. 

Še več razburljivih prizorov 


Nov roman je nadaljevanje Balkanske lepotice, ki je izšla pred kakšnima dvema letoma, a se lahko bere tudi samostojno. Zgodba je napisana tako, da bralec skozi vrstice spozna dogajanje iz prvega dela. »Poskušal sem zgodbo povezati, kar ni bilo enostavno, saj je bilo treba paziti na marsikaj. Je pa v tem delu še več razburljivih scen,« je razkril. Z avtorjem se je o vsebini knjig pogovarjal urednik Robert Titan Felix. Spomnila sta, da je glavna junakinja oziroma balkanska lepotica Angelika, preprosto dekle iz soboškega blokovskega naselja. Otroštvo je preživljala v bedi, saj je oče, častnik jugoslovanske ljudske armade, zaradi vojne odšel na jug. Ostala je sama z materjo, ki je zbolela, in Angelika se je zelo trudila za njuno preživetje. Kot je pojasnil avtor, je bila zelo brihtna in dobrosrčna, pred koncem študija pa je izvedela, da ji je ubiti oče zapustil pravo bogastvo. »Bogastvo jo je obremenjevalo, ker je živela za druge in rada pomagala vsem. Toda ugotovila je, da to, kar ima, lahko nekomu da,« je povzel avtor. V prvem delu romana je veliko časa preživela v kenijskem mestu Mombasa, ob koncu pa se vrnila v rojstni kraj in zaživela bolj mirno. A kot je dejal Brunec, mir v drugem delu ni trajal dolgo. Spet se je podala na območja, kjer ljudje preživljajo težke čase. Dogajalni kraj je razširjen v različne dele sveta, predvsem tiste, kjer je tudi sam nekoč potoval. 

Del romana se odvija v Nubskih gorah, kjer afriška plemena že več let obdaja sudanska vojska. »Stvari so preverjene, prav tako lokacije, avtor si jih je ogledal ali jih pozna. Kljub temu da je zgodba izmišljena, so okoliščine prave, sporočilo pa dejansko,« je poudaril urednik. Brunec pa dodal: »V prvi vrsti je pomemben človek, ki se znajde v tistem okolju in času. Vključil sem različne prizore, žalostne, ljubezenske ...« Iz vsebine je še razkril, da se je Angelika odločila pomagati prebivalcem Nubskih gora, a ker se je vojna preveč razplamtela, je morala s pomagači pobegniti. V roman je vpletel še vojno v Ukrajini. 


Moto njegovega življenja 

Zgodba po besedah avtorja ni napisana na prvo žogo, ker se situacije nikoli ne razpletejo tako, kot bralec predvideva. »To se mi zdi pomembno, saj bralca še bolj potegne v knjigo,« pravi in doda, da bodo bralci skozi branje spremljali zgodbo o preporodu junakinje. »Angelika je simbol lepega in nežnega. Sporočilo je v tem, da če drugemu ne moremo narediti nič dobrega, mu ne storimo niti nič slabega. To je tudi moto mojega življenja,« je sklenil.


Pesniška zbirka zajema 83 pesmi in je razdeljena v dva dela. V prvem so po Brunčevih besedah pesmi, ki jih je v preteklosti preigraval in se z njimi predstavljal na nastopih, v drugem pa družbenokritične pesmi in razmišljanja, ki so nastajala skozi različna obdobja. Z bratom Jožetom sta nekaj uglasbenih pesmi pred zbranimi tudi zapela, prav tako knjigo krasijo avtorjeva lastna umetniška dela. 

boris-brunec knjiga balkanska-lepotica