vestnik

Vrtci in šole ostajajo zaprte vsaj do 18. januarja

STA, Vestnik.si, 7. 1. 2021
Jure Zauneker
Šolanje na daljavo
Aktualno

Vlada je v četrtek sklenila, da vrtci in šole ostajajo zaprti vsaj še do 18. januarja. Izjema ostajajo le šole in zavodi za otroke s posebnimi potrebami oziroma šole s prilagojenim programom.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je sicer v zadnjih dneh večkrat napovedala možnost, da bi šole znova odprli za učence prvega triletja, medtem ko bi vsi ostali učenci v šolo odšli postopoma glede na epidemiološko sliko v državi. Razmišljali so tudi o odprtju vrtcev, ki zdaj nudijo le nujno varstvo.

šola, koronavirus, šolstvo, učenje
Nataša Juhnov
Šola. Slika je simbolična.

A je že sredin sestanek premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja nakazal, da vlada in zdravstvena stroka skorajšnjemu odpiranju nista naklonjena. Po božično-novoletnih praznikih se je namreč epidemiološka slika v državi poslabšala. Janša je zato ocenil, da je razumno, da se z odpiranjem počaka, da se val okužb, ki je posledica praznikov, umiri.

Od sobote bo mogoče prehajati mejne prehode in kontrolne točke z negativnimi tako PCR kot hitrimi testi, na meji pa ne bo več testiranja. Javni potniški promet ostaja odprt v omejenem obsegu, z jutrišnjim dnem pa je po celotni državi prepovedana uporaba žičniških naprav. Uporaba žičniških naprav je dovoljena le profesionalnim športnikom za izvedbo tekem in treningov.

koronavirus šola vrtec